RUSKA VOJSKA NEGIRA NAPADE NA ‘SDF’! Pentagon: Rusi su tačno znali koga bombarduju u Siriji

Iako je Moskva negirala da je bombardovala položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koalicija predvođena SAD tvrdi da su ruske snage jutros bombardovale pobunjenike koje SAD podržavaju u istočnoj sirijskoj provinciji Deir Ezor. U saopštenju Pentagona tvrdi se da su Rusi znali gdje su locirane Sirijske demokratske snage i koalicioni savjetnici.

“Ruska municija pogodila je lokaciju poznatu Rusima kako bi obuzdala SDF i koalicione savetnike”, tvrdi Pentagon i ističe da je nekoliko pripadnika SDF ranjeno. Pentagon dodaje da pripadnici koalicionih snaga koji savetuju i pomažu SDF nisu ranjeni, prenose agencije.

Ruska vojska negira napade

Prethodno je ruska vojska negirala da je bombardovala položaje Sirijskih demokratskih snaga u istočnoj provinciji Deir Ezor, izjavio je danas portaprol ruske vojske Igor Konašenkov. Konašenkov je rekao AFP-u da to nije moguće. “Zašto bismo ih mi bombardovali?”, zapitao se portparol ruske vojske.

SDF, milicija koja uživa podršku SAD i koja se bori protiv Islamske države na istoku Sirije, saopštila je da je šest njenih boraca tokom dana ranjeno u vazdušnim napadima sirijskih i ruskih vojnih aviona. SDF navodi da su se na meti napada našli njeni pripadnici na istočnoj obali rijeke Eufrat, u provinciji Deir Ezor, u 03:30 sati po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

Snage SAA, koje Rusija podržava, i SDF vode paralelne, ali odvojene ofanzive protiv DAIŠ-a u toj provinciji, navela je francuska novinska agencija. SDF je alijansa kurdske i arapske milicije koja se, zajedno sa koalicijom na čelu sa SAD, bori protivDAIŠ-a, naveo je Rojters.

Razgovarali Tilerson i Lavrov

Državni sekretar SAD i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali su sinoć telefonom o situaciji u Siriji, objavilo je na Facebooku rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi TASS.

Navodi se da su vodeće diplomate dvije zemlje razgovarali o “aktuelnoj situaciji u vezi sa riješavanjem sirijske krize, uključujući zadatke borbe protiv terorizma na terenu, primjenu odluka donijetih tokom međunarodnog sastanka o Siriji u Astani održanog 14. i 15. septembra i pripreme za još jednu rundu političkog procesa u Ženevi”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj