IZ LSV-a PORUČUJU: Crkva da plati porez i kamate na imovinu kao građani

Krajnje je nepravedno da građani imaju obavezu i rok da plate porez na imovinu, a crkva i dalje javno odbija da plati taj porez, poručuju iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Zato pozivamo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija da prilikom najavljenog popisa nepokretnosti u četrdeset lokalnih samouprava sa ciljem da se utvrdi ko ne plaća porez, obavezno imaju u vidu i tu imovinu.

Isto tako, više je nego nepravedno  da se građanima obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za jedini stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

Naredno pitanje za oba ministarstva jeste da li će se i crkvi obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada, budući da takav aršin važi za građane, od čijeg poreza se još i izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i vjerskih službenika.

Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi posebno skrećemo pažnju i na detalj da crkva nije u sistemu PDV, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje, stoji u saopštenju kojeg potpisuje generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine  Bojan Kostreš.

 

 

 

 

(Global CIR/LSV)

 

Komentiraj