SAA PREŠLA EUFRAT JUŽNO OD DEIR EZ-ZORA? Koalicione snage počele povlačenje iz okoline Al-Tanfa

Koalicione snage rano jutros povukle su se iz Zakafa, po dogovoru sa ruskom stranom o situaciji u Sirijskoj pustinji, izvjestili su sirijski opozicioni mediji. Baza Zakaf, jedna je od pomoćnih instalacija sirijske vojne baze Al Tanf, u blizini tromeđe sa Irakom i Jordanom, koju su zaposjele “Koalicione” snage i pretvorile je u svoje glavno uporište u ovom dijelu Sirije.

Kako navode izvori koji su izvjestili o ovom povlačenju, položaje su prvi napustili britanski vojnici, koji su se iz Zakafa povukli još 8. septembra, nakon što su jordanske vlasti primorale “opozicione” snage pod svojom kontrolom da napuste sirijsku teritoriju.

Ostatak terorista koji se nalaze u ovom području odbio je ovo povlačenje, dodavši da će svoje oružje sada “slobodno moći da okrenu prema snagama sirijskog režima”.

Može se pretpostaviti da je ovakav potez “koalicionih” snaga povučen kao “znak dobre volje” pred razgovore o podjeli zona interesa u Deir Ez Zoru, koje je inicirala Amerika.

SAA prešla Eufrat južno od Deir Ez-Zora

Specijalne jedinice Sirijske arapske armije uz nadzor ruskih instruktora prešli su Eufrat južno od Deir Ez Zora i napravili mostobran kako bi se obezbijedio prebacivanje ostalih trupa.

Oni su prešli na istočnu obalu Eufrata kod mesta Džafra i Al Marijah. Informaciju o prelasku rijeke prenijeli su i neki ruski mediji. Prema izvještajima prvo je ruska avijacija snažno gađala borce DAIŠ-a na tom dijelu obale a zatim je uslijedio desant sirijskih vojnika.

Teroristi su se bez većeg otpora povukli ka sjeveru. Izvještači sa lica mjesta tvrde da SAA utvrđuje položaj sa istočne strane rijeke. Ministarstva odbrane Sirije i Rusije nisu još uvijek potvrdili ove informacije.

Život u Deir ez-Zoru počinje se vraćati u normalu

Prošlo je desetak dana otkako su sirijske vladine snage probile obruč i nakon više od 3 godine ponovno povezale opkoljeni grad Deir ez-Zor, najveći grad istočne Sirije, s ostatkom zemlje. Život u gradu polako se vraća u normalu nakon što su ljudi nekoliko godina ovisili samo o pomoći iz zraka koju su dostavljali UN, Rusija i sirijske vlasti.

Sada, kada su kopnene rute ponovno otvorene, konvoji s hranom, lijekovima i drugim potrepštinama stižu svakodnevno u grad.

Stanovnici opisuju u razgovoru s novinarima užasne trenutke kroz koje su prolazili, uključujući i glad koja je ubila određen broj ljudi. “Živjeli smo užasno. Glad je ubila neke od nas, mlade i stare, i kada smo već pomislili da smo svi gotovi sirijska vojska probila se i donijela nam spas”, rekao je jedan od stanovnika, Abu Mohammad.
Jučer je objavljena snimka iz bespilotne letjelice koja pokazuje stanje u gradu nakon više od 3 godine opsade:

 

(Global CIR/Agencije/Pravda)

 

Komentiraj