(VIDEO) PREDSJEDNIK VENECUELE: Meni kažu da sam karipski Staljin, a pogledajte šta radi španski premijer

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro kritikovao je svjetske lidere zato što ga nazivaju diktatorom, dok španski premijer Marijano Rahoj, kako je rekao, šalje policiju da “hapsi 700 gradonačelnika” Katalonije.

Maduro: Ličim na Staljina

“Neki ljudi u svijetu smatraju me karipskim Staljinom. A ja i izgledam kao on: Pogledajte moj profil. Ponekad se pogledam u ogledalo i djeluje mi kao da gledam u Staljina”, rekao je Maduro u emisiji “Nedelje sa Madurom”, javlja Tas s.

U međuvremenu, Maduro je istakao da svjetski lideri koji njega kritikuju, koriste mnogo oštrije mjere u svojim državama nego što on to čini u svojoj.

“Rahoj je rasporedio policajce širom Katalonije da uhapse 700 gradonačelnika. Da li se on ponaša kao diktator? Maduro koji dozvoljava opoziciji da sprovede plebiscit ili Rahoj koji ne želi da se Katalonija izjasni”, upitao je Maduro.

Krajem jula, u Venecueli su održani izbori za Ustavotvornu skupštinu koje je Maduro raspisao bez prethodnog referenduma o tom pitanju. Opozicija je te izbore bojkotovala i odbila da prihvati njihove rezultate kao i rezulate rada te skupštine.

Neke države na zapadnoj hemisferi također su odbile da prihvate kao zakonitu Ustavotvornu skupštinu Venecuele, a SAD su Maduru uvele sankcije, podsjeća agencija.

Španske vlasti su angažovale policiju da konfiskuje materijale za referendum o nezavisnosti Katalonije, zakazan za 1. oktobar, a državni tužilac je izjavio da ne isključuje mogućnost da organizatori tog neustavnog glasanja budu uhapšeni.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj