(VIDEO) UNUK IMAMA HOMEINIJA POSJETIO SARAJEVO: Susret sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem

Ajatollah dr. Hasan Homeini (Hassan Khomeini), unuk ajatollaha Ruhulaha Homeinija (Ruhullah Khomeini), nalazi se u posjeti Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prije svega je  držao  predavanje za radnike Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i aktiviste te zajednice, a nakon toga je boravio u Sarajevu, gdje se susreo sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem,  reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH dr. Huseinom ef. Kavazovićem, te sa predstavnicima Međureligijskog vjeća, a održao je i govor za ulemu.

Tokom boravka u Sarajevu, ajatollah Hassan Homeini, direktor Instituta za sabiranje i publiciranje djela Imama Homeinija u Iranu, posjetio je u četvrtak Gazi Husrev-begovu biblioteku.  U njegovoj pratnji bio je i reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović, te ambasadori Irana u BiH i Hrvatskoj Mahmoud Heidar i  Muhammad Reza Sadegh.

Direktor GHB Osman Lavić je gostima prezentirao rad i djelovanje ove biblioteke i pokazao im dio vrijednog rukopisnog blaga na perzijskom i drugim jezicima koje se biblioteci nalazi. Ajatollah Homeini održao je inspirativno predavanje za muftije, profesore, imame i uposlenike IZ pod nazivom „Jedinstvo muslimana“.

Tom prilikom ajatolah se osvrnuo na današnje stanje muslimana u svijetu i međumuslimanske sukobe i razjedinjenja. Istakao je potrebu kontinuiranog dijaloga, razumijevanja, prihvatanja različitosti i uvažavanja među muslimanima svugdje u svijetu. Ajatollah Homeini se zahvalio IZ u BiH i Gazi Husrev-begovoj biblioteci na gostoprimstvu, te izrazio spremnost i želju za uspostavljanje saradnje institucija IZ sa Institutom kojim on rukovodi u Iranu.

‘Osvrnemo li se na historiju Bosne i Hercegovine vidjet ćemo niz sukoba i mnogo tenzija. Pogledamo li danas Srednji istok, vidjet ćemo mnoge sukobljenosti i zaracenosti. Zašto? Zato sto su ljudi zanemarili istinske naloge religija i Božjih vijesnika. Moze li se čovjekom zvati neko ko danas čini takve zločine nad djecom, ženama i starcima u Mijanmaru ili neko ko na to šuti? Je li srebrenička tragedija proizašla iz ikakvog religijskog nauka? Naravno da nije. Naprotiv, čovjeku danas treba povratak istinskim naučavanjima religija i Božijim naputcima. To bi mogao biti put osobnog i spasenja cijele zajednice’, kazao je  ajatollah Homeini.

 

(Global CIR/Sahar/Agencije)

Komentiraj