ZBOG KURDSKOG SKUPA U KELNU: Ankara pozvala na razgovor njemačkog ambasadora

Skup Kurda u Kölnu na kojem je zatraženo oslobađanje vođe PKK Öcalana je za tursku vladu teroristička propaganda. Zbog toga je na razgovor u tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvan njemački ambasador u Turskoj.

Turska predbacuje Njemačkoj što je dozvolila održavanje skupa, a time i “terorističku propagandu”, javlja turska državna novinska agencija Anadolija. U saopštenju turskog ministarstva vanjskih poslova se osuđuje održavanje skupa na kojem su učestvovale grupe koje su u “savezu” sa “terorističkom organizacijom PKK”.

Na kurdskom skupu održanom u subotu u Kölnu je prema navodima policije učestvovalo više hiljada ljudi. List “Kölner Stadt-Anzeiger” navodi da se na skupu, na kojem su zatražena veća prava za Kurde u Turskoj, prisustvovalo 12.000 ljudi.

Skup je održan pod motom: “Sloboda za Öcalana – status za Kurdistan”. Učesnici skupa su zatražili oslobađanje bivšeg vođe Kurdske radničke partije PKK Abdullaha Öcalana koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Za Tursku, Njemačku i EU je PKK teroristička organizacija.Demonstracije Kurda u Kölnu

Dvostruki aršini? Turski konflikt u predizbornoj kampanji

Odnosi između Turske i Njemačke su nakon niza incidenata kao i oštrog odnosa turskog vodstva protiv navodnih pomagača neuspjelog puča u julu prošle godine veoma zategnuti, Vlada u Ankari predbacuje Njemačkoj da nije dovoljno učinila protiv PKK.

U saopštenju turskog ministarstva vanjskih poslova se navodi da Njemačka u međunarodnoj borbi protiv terorizma primjenjuje dvostruke aršine. S druge strane njemačka vlada od Turske zahtjeva hitno oslobađanje njemačkih državljana koji se trenutno nalaze u turskim zatvorima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila u subotu da će privredna saradnja sa Turskom biti smanjena, a projekti još jednom dodatno provjereni. Predsjednik SPD i kandidat za njemačkog kancelara Martin Schulz je u intervjuu za DW iznio oštre kritike na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i optužio ga za loše stanje ljudskih prava u Turskoj.

 

(Global CIR/Agencije/DW)

Komentiraj