NA FESTIVALU U PARIZU PREDSTAVLJEN FILM LUCILE HADŽIHALILOVIĆ: Supruga čuvenog Gaspara Noe ponovo probudila interes za ostvarenje “Jean Pierreova usta”

Aktualno 23. izdanje pariskog ‘Čudnog festivala’ okupilo je vise od 30 000 gledatelja i brojne profesionalce u poznatom Centru Forum Les Halles, gdje se manifestacija održava svake godine. 

Jedina predstavnica juznoslavenskih prostora je ‘Sarajka iz Lyona’ Lucile Hadžihalilović, jedna od najtraženijih francuskih rediteljica. Predstavila je svoj uspješni film “Jean Pierreova usta”/La Bouche de Jean-Pierre/, uvršten u zvanični program “Izvještan pogled”,  49. izdanja Festivala Međunarodnog Filma u Cannesu na kojem mu je dodijeljeno Specijalno priznanje.

Piše: Džana Mujadžić

Jean Pierrova usta”/La Bouche de Jean-Pierre/ je 52 – minutno srednjemetražno ostvarenje iz 1996, u kojemu glavne uloge tumče mala Sandra Sammartino, Michel Trilliot i Denise Aron Schropter, dok je ljekara koji spašava djevojčicu ostavljenu tetki na čuvanje, ciji je ljubavnik maltretira tumači cineasticin otac Mustafa, rođeni Sarajlija.

Nakon nekoliko kratko i srednjemetražnih produkcija, Lucile Hadzihalilovic, supruga poznatog argentinskog reditelja Gaspara Noe sa kojim posjeduje producentsku kucu “Les Cinémas de la Zone” je 2005. godine snimila prvi dugometražni film “Nevinost” /Innocence/ koji je na Festivalu u San Sebastianu proglašen za najbolje ostvarenje.

Lucile Hadžihalilović/Foto: Global CIR

Pretplaćena na nagrade

U Stockhomu je dobio titulu najuspješnijeg i priznanje za najbolju fotografiju a na smotri Fantastičnog filma u Yubari, dodijeljena mu je nagrada publike i priznanje Fipresci kao i Specijalna nagrada. Hadžihalilović je dobila i priznanje “HR Giger”Narcisse 2005. na Festivalu fantastičnog filma u Neuchâtelu. Amerčka cineastica Harmony Korine smatra da je “Nevinost” među 10 najboljih, francuskih ostvarenja cijele historije sedme umjetnosti, u Francuskoj.

Drugi igrani film pod nazivom “Evolution” iz 2015, bio je u zvaničnom programu Toronto Film Festivala. Iste godine je u San Sebastianu osvojio Specijalnu nagradu žirija i najbolju fotografiju a na Festivalu Utopiales, Veliku nagradu žirija. Godinu kasnije u Gérardmeru  mu je dodijeljena Nagrada žirija i Nagrada kritike. U Londonu je bio među imenovanim za najbolje ostvarenje, isto kao i u Stockholmu pa San Sebastianu u kojima je i osvojio nagrade. Na AFI Festivalu Lucile Hadžihalilović je postala najuspješnija “Nova autorica”.

Na ‘Čudnom festivalu’ u Parizu, osnivatelj manifestacije Fred Temps je izjavio kako je rediteljica među najboljim i najkvalitetnijim u Francuskoj. Manifestacija sto traje 23 godine pokazuje 131 projekciju i mnogobrojne pretpremijere, filmove izvan zvaničnog natjecanja, kategorije Novi tlenti, Mondovision pa dokumentarce.

Alex de la Iglesio kao i francuski cineasti Caro i Jeunet su odabrali najatraktivnija ostvarenja po osobnom ubjeđenju, među kojima i film Lucile Hadžihalilović, koja uskoro započinje snimanje novog cjelovečernjeg ostvarenja.

Zanimljivo je kako je snimanje “Jean Pierreovih usta” financijski pomogla modna kreatorica Agnès b.

 

(Iz Pariza za Global CIR Džana Mujadžić)

Komentiraj