‘PUNK ROCK DJEDICA’ NE POSUSTAJE: Iggy Pop nastupio na svečanosti francuske komunističke partije

Čuveni “Iguan” je poletnim koncertom još jednom oduševio francuske obožavatelje, nastupom u pariskom predgrađu La Courneuve. Uprkos borama i hitovima od prije četiri desetljeća, ‘punk star’ se čini podmlađenim, što je konstatiralo 80 000 obožavatelja.

Jedina neobičnost je činjenica da je glazbeni idol nastupio na Svečanosti komunističkog glasila “L’Humanité”. Živa legenda punk-rocka je izašao na scenu poskakujući, poput dječaka u školskom dvorištu, nakon kraja nastave. Nije mu smetala temperatura od 12°C te je po obišaju, bio neodjeven do pasa. Krepki 70 godišnjak se ne odriče duge, ravne kose, uvijek spreman obogatit i promijeniti osobni show. Započeo je sa najpoznatijim hitom Wanna Be Your Dog iz 1969 godine, sto se nalazi na prvom istoimenom albumu njegove grupe The Stooges. Nije izostao ni Gimme Danger iz Raw Powera, treci album grupe sto je publika razumjela kao teznju,  isticanja grandioznosti događaja.

Piše: Džana Mujadžić

Pop je i prije desetljeće bio na istoj sceni s ostacima Stoogesa, odnosno učešćem gitariste Jamesa Williamsona pa bubnjara Scotta Ashetona. Prije tri godine ovaj poslijednji je otisao u vječnost. Početkom 2016, David Bowie, bez čije pomoci Iggy Pop ne bi ostvario tako brilijantan umjetnički  povratak, krajem 70 godina, također je preminuo.

Da bi se suprotstavio smrti koju je izbjegao nekoliko puta, Pop je objavio album 2016. za koji je upotrijebio neobjavljeni materijal dva velika albuma iz 1977 godine, Lust for Life i The Idiot, ostvarene sa Bowijem.

Sa retro pogledom, ostavio je ulogu vodiča Joshu Homme, prvaku Queens of the Stone Age, Od albuma Pop je sačuvao samo lijepu Gardeniu za jednosatni set, najavljen sa posebnom pompom. Uspješno je povratio vrijeme poznatim klasicima The Passenger i Lust For Life, dvije melodije zahvaljujući kojima su dvadesetgodišnjaci plesali slam.

Pjesme od prije 40 godina su ostale atraktivne i aktualne. Umjetnik je pored svih ekcesa sačuvao glasne žice i stareći primjenjuje posebnu životnu higijenu, proporcionalnu pretjerivanjima iz mladosti, odnosno prvog punk ostvarenja. Iznad neshavtilje poletnosti i neponovljive enrgičnosti pa posebnih scenskih performansa, Iggy Popo pjeva poput “croonera” čuvene pjesme: Some Weird Sin, Serach and Destroy ili No Fun.

Iguan skače, trči, radi čučnjeve, pruža se po pozornici i nanovo trči. Masa je bila u transu pa mu bacala zilete, pulovere pa čak i pidžame koje je umjetnik uredno složio i nastavio koncert, ne osjećajući hladnoću.

 

(Global CIR/Iz Pariza Džana Mujadžić)

Komentiraj