REAGOVALI IZ KCUS-a: Ako prof. Gavrankapetanoviću nije stalo do fotelje, čemu onda nastupi u javnosti

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu demantirao je izjave prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića da “svi ljekari koji odu s KCUS-a i imaju neki problem s generalnom direktoricom, odjedanput imaju problem s državom, te bivaju izloženi različitim vrstama progona”

Iz KCUS-a poručuju da je ova tvrdnja potpuno netačna, prenosi agencija Fena.

“Problemi koje ljekari koji su otišli imaju jesu problemi s nemogućnošću izlaska po tri ili četiri sata ranije s KCUS-a, problemi rada u privatnoj i javnoj praksi istovremeno, problemi upućivanja pacijenata s KCUS-a na liječenje u privatnu praksu, problemi zarađivanja više desetina KM od KCUS-a, a pri tome nedolaska u dežure, nepostojanja viška radnih sati i veoma mali broj operativnih zahvata s iznimno dugim listama čekanja, običnih pacijenata koji nemaju novac za privatnu praksu”, navodi se u saopćenju i dodaje da su svi ovi problemi isti oni koje ima i sam prof. dr. Gavrankapetanović.

Također se navodi da postoje i ljekari koji su s KCUS-a otišli jer imaju velika kreditna zaduženja za klinike i ordinacije koje su privatno otvorili, te se žele potpuno posvetiti radu u privatnoj praksi, kao i da su svi ljekari koji su otišli, otišli svojevoljno.

“Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović kazao je da je savjete tražio od reisul-uleme Husein ef. Kavazovića, koji ga je uputio članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Uistinu ne razumijemo ovakav postupak, a s obzirom na to da prof. Gavrankapetanović ni na koji način nije nadležan razgovarati u ime KCUS-a, a pogotovo ne o stvarima koje on navodi da su bile predmet razgovora. Prvi put čujemo da je skupljao novac za rukavice i slične potrepštine, za potrebe operacija i liječenja na KCUS-u. Vrlo vjerovatno je da je to radio, ali za potrebe svoje privatne ordinacije. Ne razumijemo koliki problem prof. Gavrankapetanović vidi u KCUS-u da intervenira kod vrha države i, kako on to kaže, moli za pomoć”, navodi se u saopćenju.

O radu i situaciji, ističu iz KCUS-a, najbolje svjedoče zadovoljni pacijenti, smanjene liste čekanja, veliki broj operativnih zahvata na dnevnoj osnovi, smanjen dug i izlazak iz finansijske krize, izgradnja i opremanje klinika i poboljšanje općeg ambijenta za boravak pacijenata, te niz drugih pozitivnih promjena.

“Ako su ovo bili razlozi odlaska kod najvišeg duhovnog poglavara i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, onda razumijemo, jer one koji rade treba i pohvaliti. Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović ističe svoje ljudske i vjerske obaveze, te ga podsjećamo da u okviru tih obaveza treba prije svega voditi računa o najugroženijim kategorijama stanovništva, odnosno bolesnicima. Svoj lik i djelo prof. Gavrankapetanović prikazuje kao izuzetno moralno i bez mrlje, te ga kao velikog moralistu pitamo zašto je svakodnevno radio zloupotrebe radnog vremena i obaveza, odlazeći s Klinike kad god mu se prohtjelo? Zašto su tako duge liste čekanja na operativne zahvate na Klinici kojom je rukovodio 19 godina? Zašto nikada nije tražio nikakvu opremu ili bolje uvjete za zaposlenike, za koje kaže da se od stida borio, tražeći pomoć na različitim mjestima? Zašto je veliki zagovornik privatne prakse, kad je svjestan da je ovo prostor za manipulacije i zloupotrebe? Zašto je upućivao pacijente s KCUS-a na savjetovanje u svoju privatnu ordinaciju? Na koji način je imenovan na funkciju šefa Klinike prije 19 godina i s kojim referencama je smijenio tada uvaženog profesora? Da li je moguće da jedan čovjek stigne besprijekorno raditi svoj posao na Klinici, u privatnoj ordinaciji, te predavati na niz fakulteta, istovremeno?”, navodi se u saopćenju.

Strah i maltretiranje ne podnosi niti jedan čovjek, ističu na KCUS-u, te podsjećaju na vrijeme imenovanja prof. Gavrankapetanovića na funkciju šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a.

“Hoće li to prof. Gavrankapetanović da kaže da je u vrijeme kada je imenovan, a i nakon toga u okviru svog mandata, širio isključivo lijepe emocije? O tome dovoljno govori činjenica da su danas svi ljekari, osim istaknutih pet, uključujući i njega, stali na stranu KCUS-a i svojih kolega. Podsjećamo da su svi ljekari, koji su održali konferenciju za novinare nedavno u parku, te dali podršku prof. Gavrankapetanoviću, oni koji imaju privatnu praksu te se strogo protive njenom ukidanju”, stoji u saopćenju.

Za prozivke o školovanju se kaže da su u najmanju ruku ispod svakog nivoa profesionalne etike.

“Ako prof. Gavrankapetanoviću nije stalo do fotelje, nego do profesionalne etike, čemu onda ovakvi nastupi u javnosti? I zašto prof. Gavrankapetanović nije pozivao na titule i školovanje u vrijeme kada je kao docent, zarad moralnih vrijednosti smijenio istaknutog profesora, koji je i danas svojim djelom uzor svim ortopedima i traumatolozima?”, navodi se.

Iznošenje ličnih podataka pacijenata i zaposlenika u javnost je protivno zakonu, te KCUS najavljuje da će podnijeti tužbu i po ovom osnovu, prenosi agencija Fena.

“Zaštita naših pacijenata i poštivanje njihovih prava je prioritet koji se mora poštovati u KCUS-u”, naglašeno je.

Tvrdi se da su navodi o visini plaća generalne direktorice, kao i njenih saradnika, apsolutno netačni.

“Naime, po dolasku na ovu funkciju prof. dr. Sebija Izetbegović smanjila je plaće svim direktorima disciplina, kao i sebi lično, što nije uradio niti jedan prethodni direktor. Također, u vrijeme kada je prof. dr. Izetbegović bila na funkciji direktorice Discipline za ginekologiju, akušerstvo i pedijatriju, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bio je direktor Discipline za nauku i nastavu, direktor Instituta za NIRR-a, šef klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a i šef Dječijeg odjela Klinike za ortopediju i traumatologiju. Ni tada, kao ni danas, prof. dr. Izetbegović nije imala plaću 6.000 ili 7.000 KM, niti je bila zlatni menadžer u mandatu brata prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Plaća prof. dr. Izetbegović je i u vrijeme dok je obnašala funkciju direktorice Discipline za ginekologiju, akušerstvo i pedijatriju bila niža od tadašnje plaće glavne sestre KCUS-a, o čemu postoje jasni pisani dokazi.

Profesor Gavrankapetanović govori da se protivio postojanju tzv. zlatnih menadžera, u vrijeme kada je njegov brat prof. dr. Faris Gavrankapetanović bio generalni direktor KCUS-a. Zašto prof. Ismet nije tada ustao i borio se za  pravdu? Zašto je šutio sve ove godine, kada je toliko moralan i kada su mu kolege i pacijenti na prvom mjestu? Možda zato što je baš u to vrijeme prof. Ismet obnašao i po tri šefovske funkcije te u skladu s tim primao tri plaće. Posjedujemo pisane dokaze da je prof. dr. Gavrankapetanović iznio niz neistina po pitanju visine svoje plaće, te ističemo da je bilo perioda dok je njegov brat bio na čelu KCUS-a,  kada je njegova plaća iznosila 5.000 KM. Neistine koje je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović iznio vezano za visinu plaće direktorice morat će dokazati i objasniti nadležnom sudu. Visina plaća i prihodi koji su ostvarivani u vrijeme mandata prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića danas su predmet Tužilaštva, te će istina biti prezentirana javnosti. No i uprkos svemu navedenom, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović nije smijenjen s funkcije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju, već mu je istekao mandat, nakon 19 godina obnašanja ove funkcije. U međuvremenu se radilo na sačinjavanju prijedloga novog Ugovora. Postavlja se pitanje da li osoba koja radi protiv ustanove  u kojoj zarađuje plaću, te širi klevete o kolegama i unosi nemir među pacijente, zaslužuje biti na čelu Klinike? Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović iznio je niz neistina i vezano za primopredaju prostorija i dužnosti. Prema logici prof. Ismeta, bilo koji građanin može ući u KCUS, zaključati neku od soba, te tvrditi da na to ima puno pravo”, navodi se u saopćenju.

Na kraju se kaže da klevete koje je prof. Gavrankapetanović iznio vezano za navodne ucjene, bez ikakvog validnog dokaza, direktno štete ugledu KCUS-a i prof. dr. Sebiji Izetbegović, zbog čega će prof. dr. Izetbegović podnijeti tužbu nadležnim organima, prenosi agencija Fena.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj