SITUACIJA SVE NEPOVOLJNIJA! Od premijera do anketara: Ispada li Zvizdić iz utrke za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH?

Već duže vrijeme jasno je svima da nema jake parlamentrane većine niti na jednom nivou vlasti, a kada je riječ o državnoj vlasti stvari su postale kristalno jasne, a nakon što je usvojen zaključak Sadika Ahmetovića (Nezavisni blok) kojim se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zadužuje da do naredne sjednice Predstavničkog doma prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu, kako bi se u narednom periodu mogao donijeti stav o statusu Vijeća ministara BiH, piše agencija Patria. 

Ovo je zaključeno u vezi s tačkom dnevnog reda pod nazivom „Informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o aktuelnom stanju i odnosu Vijeća ministara BiH prema PSBiH, te odnosu prema parlamentarnoj većini“. Većina poslanika SDA bila je protiv ovog zaključka, ali ga je podržao Šemsudin Mehmedović, poslanik u Klubu SDA. I tako se ovih dana po Parlamentu BiH šaputalo: „Zvizdić od premijera do anketara“.

Dok iz opozicije jasno poručuju da Zvizdić nema njihovu podršku, poslanici koji su u vlasti prvenstveno SDA i HDZ BiH iščuđavaju se ovakom zahtjevu Ahmetovića poručivši da takvo što nije zabilježeno nigdje u svijetu. Ovaj prijedlog prošao je s 23 glasa, a približava se rok do kada bi Zvizdić trebao da dostavi potpise.

Sada je jasno i zašto je na sjednici Predsjedništva SDA Aljoša Čampara pitao „kada će se birati kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH“. Ovim uranjenim pitanjem, jer su izbori tek za 13 mjeseci, zatečen je i Izetbegović koji je Čampari poručio da je rano govoriti o tome. – Aljoša se nije složio s tim te je kazao da su neki kandidati već poznati, pa je nabrojao Amera Jerlagića, Senada Šepića, Jerka Ivankovića Lijanovića, ali mu ipak nije prošao prijedlog – kaže naš izvor.

Jasno je bilo i Izetbegoviću da struja SDA okupljena oko Čampare neće odustati od kandidature Denisa Zvizdića za člana Predsjedništva, ali osobe bliske Izetbegoviću pričaju da će on, moguće, ponuditi izvanstranačkog čovjeka, kako bi on unutar SDA osigurao svoju poziciju.

Razlog, pak, što se žuri Čampari jeste činjenica da Zvizdić sve manje uživa povjerenje Parlamenta BiH, odnosno evidentno je da ne postoji stabilna parlamentarna većina, čime je Zvizdićeva ugrožena. Ocijenili su tako okupljeni oko Čampare da je hitno da se u SDA riješi pitanje kandidata za člana Predsjedništva, prije nego li utjecaj Zvizdića opadne.

Za sada je njihov pokušaj ostao samo na tome.

 

 

(Global CIR/Patria)

Komentiraj