TURCI IZ UDŽBENIKA IZBACILI TEORIJU EVOLUCIJE: Preteška je da bi je djeca shvatila pa će umjesto Darwina učiti džihad

Prije dva tjedna započela je nova školska godina u kojoj mali Turci više neće učiti o Darwinovoj teoriji evolucije s obzirom na to da je ocijenjena kao kontroverzna i teško shvatljiva te je zbog toga izbačena iz nastavnog gradiva. Mali Turci neće učiti o teoriji evolucije već o konceptu džihada kao ‘ljubavi prema domovini’.

CHP: Pokušavaju ukaljati mozgove naše djece

Od ove školske godine iz svih turskih udžbenika Darwinova je teorija evolucije izbačena, a na satovima vjerske nastave predavat će se o džihadu kao o ‘ljubavi prema domovini’. Ovo pravilo vrijedi za sve osnovne ali i srednje škole u Turskoj.

‘Uvrštavajući džihadističke obrazovne vrijednosti, pokušavaju ukaljati mozgove naše djece, baš kao što se Bliski istok namjerno pretvara u područje pokolja’, rekao je Bulent Tezcan iz sekularne, opozicijske turske stranke CHP komentirajući ovu novinu.

Učenici to ne mogu shvatiti

Predstojnik državnog povjerenstva za obrazovanje Alparslan Durmus već je ranije najavio da će poglavlje naslovljeno ‘Početak života i evolucije’ biti izbačeno  iz standarnih udžbenika koji se rabe u školama te da će materijali o Darwinovoj teoriji biti dostupni samo učenicima koji nastavljaju obrazovanje i idu na fakultet u dobi 18 i 19 godina.

‘Svjesni smo da naši učenici, ako nemaju pozadinu na temelju koje bi shvatili premise i hipoteze, ili ako nemaju znanja i znanstvenog okvira, neće biti u stanju shvatiti neka od tih kontroverznih pitanja, pa smo neka od njih morali odbaciti, dodao je Durmus.

Turska je ponosna

Na ovakvu odluku Turske ponosan je i ministar obrazovanje Ismet Yimaz.

Ponosni smo na svoj stav oko provođenja čvrste konzervativne-demokracije, također ne želimo da svi budu poput nas’, rekao je Yimaz te potom dodao da bi koncept džihada trebao biti predstavljen kao ‘ljubavi prema naciji’.

Kritičari kažu da otkad je došao na vlast 2002. turski predsjednik Tayyip Erdogan i Stranka pravde i razvoja potkopavaju moderne sekularističke temelje inzistirajući na konzervativnom programu, koji uključuje stroža pravila za konzumaciju alkohola i druga ograničenja. Teoriju evolucije Charlesa Darwina odbacuju i kršćanski i muslimanski kreacionisti, koji vjeruju da je Bog stvorio svijet kao što to piše u Bibliji i Kuranu, stvorivši svemir i sva živa bića u samo šest dana. Dok je Biblija iznijela točan broj dana potrebnih za stvaranje svijeta, u Kuranu se kaže “dani”, te se podrazumijeva dulje razdoblje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj