DAIŠ NAPAO SAA IZ PODRUČJA POD KONTROLOM KOALICIONIH SNAGA: ‘Što je bliži kraj DAIŠ-a u Siriji, sve je jasnije ko se zaista bori protiv terorista, a ko je godinama samo glumio’

Snage SAA našle su se pod zastrašujućim kontranapadom terorista DAIŠ-a, i to iz područja koje se nalazi pod kontrolom Snaga za specijalne operacije Sjedinjenih Država i “Sirijskih demokratskih snaga” (SDF), na istočnoj obali Eufrata, sjeverno od Deir Ez Zora, rekao je danas predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov.

– Što je bliži kraj DAIŠ-a u Siriji, sve je jasnije ko se zaista bori protiv DAIŠ-a, a ko je samo glumio ovu borbu godinama. Stoga, ukoliko Međunarodna koalicija koju predvodi SAD ne želi da se bori protiv terorizma u Siriji, neka se onda sklone s puta onima koji to čine u kontinuitetu i efikasno, poručio je Konašenkov.

– Prema izvještajima sa prve linije fronta, Sirijska armija se suočila sa najžešćim kontranapadima i vatrom iz pravca sjevera. To je upravo pozicija na kojoj se nalaze SDF i američke jedinice za specijalne operacije, koji navodno pružaju medicinsku pomoć ovim militantima, umesto da oslobađaju Raku. Nije vam potrebno veliko vojno znanje da biste mogli da vidite dosljednost u svim ovim “slučajnostima”, rekao je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane.

On je istakao da su, uprkos žestokom otporu terorista, sirijske snage uspjele da oslobode 60 kvadratnih kilometara teritorije na istočnoj obali Eufrata, a da je najjače granatiranje došlo iz pravca sjevera, sa teritorije koja se nalazi pod kontrolom američkih i kurdskih snaga.

Nastavak eskalacije oko Deir Ez Zora, kao i retorika koju sve slobodnije koristi ruska strana, ukazuju na to da su Amerikanci kod Deir Ez Zora upravo pregazili rusku “crvenu liniju” i da je svaki dalji razvoj situacije moguć, pa čak i to da, usljed napada terorista sa američko-kurdskih položaja, isti ti položaji postanu legitimna meta ruskih i sirijskih snaga.

Sirijska vojska odbila veliki napad Al-Qaede na prostoru provincije Hama

Sirijska vojska odbacila je veliki napad, predvođen pripadnicima Al-Nusra Fronta na njihove položaje kod grada Hame, na prostoru istoimene provincije. Izvor iz Hezbollaha potvrdio je kako je napad izveden sjeverno od grada Hame.

Podsjetimo, provincija Hama graniči s provincijom Idlib koja se uvelike nalazi pod kontrolom militanata, a među militantima dominiraju pripadnici Al-Nusra Fronta, odnosno ogranka terorističke organizacije Al-Qaeda u Siriji.

Napad se desio u trenutku kada su Iran, Turska i Rusija u Astani, za vrijeme mirovnih pregovora, dogovorili formiranje tzv. “de-eskalacijske zone” oko provincije Idlib, no pitanje kako tim potezom misle eliminirati Al-Qaedu. Neki tvrde kako će taj potez samo ojačati teroriste.

Završne borbe za Raku

Snage koje u Siriji imaju podršku SAD vode završne borbe za potiskivanje terorista iz njihove de fakto prijestonice Rake. “Sirijske demokratske snage” (SDF) objavile su danas da su zauzele gradski silos od militanata u iznenadnoj ofanzivi na sjeverno predgrađe, koja je započeta prije pet dana.

SDF, kojima dominiraju Kurdi, navodi da žele svoju autonomnu zonu u federalnoj sirijskoj republici. Ove snage djeluju nezavisno od centralne vlasti u Damasku, koja ima podršku Rusije i Irana, prenio je AP. Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, navodi da SDF kontroliše 90 odsto Rake i da je u gradu ostalo samo 300 do 400 pripadnika “DAIŠ-a”. 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj