HUNZI ZNAJU TAJNU VJEČNE MLADOSTI: Životni vijek im je 120 godina, rađaju i sa 65

Hunzi su stari narodi, smješteni na samoj granici Pakistana i Indije, a poznati su po tome što njihov životni vijek traje 110-120 godina, pa je njihovo mjesto stanovanja poznatije kao “oaza mladosti”. Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvijek izgledaju mladoliko. Oni su pravi primjer da način života, približan idealnom, zaista postoji.

image
PICASA/ ONI SU PRAVI PRIMJER DA NAČIN ŽIVOTA
image
ZAHVALJUJUĆI GENIMA UVIJEK IZGLEDAJU MLADOLIKO

Hunzi se kupaju u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju djecu. Ljeti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suhe kajsije, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao “gladno proljeće”. Voće je tada još uvijek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suhe kajsije. Period traje od 2 do 4 mjeseca. Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u prosjeku 1.933 kalorija, od kojih je 50 g. proteina, 36 g. masti i 365 g. ugljikohidrata, piše asiarussia.ru.

image
OTAC I SIN
image
HUNZI KORISTE PRIRODNE PROIZVODE

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu rijeke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovječnog života zdrava ishrana.

image
HUNZI SE KUPAJU U LEDENOJ VODI
image
SKORO NIKADA NISU BOLESNI

Škotski ljekar Mek Herison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumjevala bijeli hljeb, haringe, rafinirani šećer, konzervisanu hranu i kuhano povrće. Kao rezultat takve ishrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti. Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava.

image
LJETI JEDU SIROVO VOĆE I POVRĆE
image
TOKOM ZIME JEDU SUHE KAJSIJE, PROKLIJALE ŽITARICE I OVČJI SIR

Jedan kineski magazin je 1984. godine opisao vrlo interesantan događaj. Jedan od Hunza, po imenu Said Adbul Mobuda, zbunio je sve radnike emigracione službe na londonskom aerodromu Hitrou, kada je pokazao svoj pasoš. On je bio rođen 1832. godine i imao je 160 godina. Smatrao se štićenikom u zemlji Hunza, a pamtio je događaje još iz 1850. godine.

image
ALKOHOL I SLATKIŠI SU NA SPISKU NAMIRNICA KOJE HUNZI RIJETKO KORISTE
image
RAĐAJU I SA 65 GODINA

Knjiga “Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest”, autora R. Birčer, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život:

vegetarijanski vid ishrane

– velika količina sirovih namirnica

– u ishrani dominiraju voće i povrće

– prirodni proizvodi

– bez ikakve umetnute hemije

– namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vrijedni materijali

– alkohol i slatkiši su na spisku namirnica koje rijetko kad unose

– poštuju redovan period gladovanja.

image
NAMIRNICE SPREMAJU TAKO DA SAČUVAJU SVE NJENE BIOLOŠKE VRIJEDNOSTI
image
ŽIVOTNI VIJEK IM JE 120 GODINA

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, u avgustu 1977. godine, stručnjaci su objavili kako po podacima geokancerologije potpuno odsustvo raka javlja se samo kod naroda Hunza.

image
OAZA MLADOSTI
image
HUNZI PRAKTIKUJU VEGETARIJANSKI VID ISHRANE

Za njih je propješačiti ogromne razdaljine dnevno, isto što i za nas prošetati oko kuće. Hunzima ni penjanje uz strmu planinu ne predstavlja problem, a silaze veseli i energični.

image
MNOGO I ČESTO PJEŠAČE
image
POSTOJI PERIOD KADA HUNZI NIŠTA NE JEDU

Njihova uvijek nasmijana lica i dobro raspoloženje takođe doprinose njihovom boljem mentalnom i fizičkom zdravlju.

 

 

(Global CIR/Oslobođenje)

Komentiraj