IRAN JE PARTNER, ISTO MISLI I MACRON! Austrijski predsjednik: Trampov govor u UN objava rata EU

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen kritikovao je američkog kolegu Donalda Trampa zbog govora na Generalnoj skupštini UN, ocjenivši da se radi o objavi rata EU. On je, u razgovoru sa novinarima u Njujorku, istakao da je zabrinut zbog „retrogradnog naglašavanja nacionalnih država“ u Trampovom govoru.

Buđenje nacija je objava rata protiv EU

„To ponovno buđenje nacija nije ništa drugo nego objava rata EU“, poručuje Van der Belen, koji je u Njujorku predvodio delegaciju svoje zemlje u kojoj je i šef diplomatije Sebastijan Kurc. On ukazuje da evropske države mora da se suprostavi takvim zahtjevima, jer zajedno postižu, posebno male države kao što je Austrija, više nego kada bi svaka radila za sebe.

„Ako bih pakosno formulisao rekao bih da je to bio predizborni govor koji je bio namijenjen njegovim glasačima u provinciji, a ne format koji se očekivao kao obraćanje pred više od 190 šefova država i vlada u UN“, kritikovao je američkog predsjednika Van der Belen.

Iran je partner

Podvukao je da je razočaran Trampovim govorom i da su svi njegovi sagovornici iz Evrope mišljenja da se Iran u potpunosti pridržava Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 2015. godine.

Iran je partner koji poštuje Sporazum i taj utisak imam i iz razgovora sa predsjednikom te zemlje Hasanom Rohanijem. I predsjednik Francuske Emanuel Makron dijeli taj stav“, naglasio je šef austrijske države. On je istakao da Tramp i njegova administracija nemaju nikakav dokaz da Iran krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj