SBB POŽELJAN PARTNER? Papić: Trojac SDP, DF i SBB bi oduvao SDA sa političke scene

Istina o BiH je ružna, već skoro 22 godine su izgubljene, kazao je politički analitičar Žarko Papić gostujući u emisiji Danas na TV Alfa.

Poređenja radi, kako je kazao profesor Papić, bivša Jugoslavija je nakon Drugog svjetskog rata za šest godina dostigla ekonomski nivo razvijenosti koji je imala u prvoj predratnoj godini.

– A, Bosni i Hercegovini je prema raznim analizama trebalo od 15 do 18 godina da dostigne nivo razvijenosti iz ’91., koja je daleko od toga da je bila najbolja godina u ekonomskoj historiji bivše socijalističke BiH. Zašto je to tako? Kao prvo, u kontinuitetu, sa raznim malim pauzama, na vlasti su nacionalne partije. Nacionalne partije su se pretvorile ili su od početka bile oslonjene na ratnoprofiterske kanale, su puno više interesno organizovani karteli nego prave političke organizacije, kazao je Papić. Tu, kako je kazao Papić, programi nisu važni, kao ni birači u smislu ispunjenja nekih obećanja, nego je važno osvojiti glas „koji onda omogućuje funkcionisanje kartelu na drugim nivoima.

– Ja mislim da su izbori 2018. historijski, jer ako se nacionalnim partijama ostavi još četiri godine vlasti, ne samo da će se ovo stanje nastaviti, a njega ću opisati strategijom kuhane žabe, to je anegdotska situacija, ako bacite žabu u kipuću vodu onda će iskočiti, ali ako žabu stavite u vodu i onda polako grijete tu vodu sve dok žaba ne crkne, dok se ne skuha, neće iskočiti. Dakle, kao da se stanovništvu stalno spuštaju ljestvice i da se ono time navikava da je sretno što je živo, objasnio je Papić. Papić je naglasio i kako se boji da je osnovna strategija nacionalnih partija da prave probleme, ali da oni ne budu krivi, nego da bude kriv neko drugi.

– Skoro da sam sklon nekoj procjeni, da sve tri nacionalne partije: HDZ, SDA, SNSD, ni SDS nije tu puno različit, u konačnici se nadaju da će jednom svako imati svoju interesnu teritoriju, što se može zvati disolucijom BiH, da bi se zadržao osvojeni kapital. Ako već ne mogu vladat čitavom Bosnom, erdoganski, onda da vladam fildžan Bosnom, samo da ja ne budem kriv, govorim o Izetbegoviću, kazao je Papić.

Strankama koje nisu nacionalno obojene ciljna grupa moraju biti nezaposleni, radnici koji rade za male plate pa su opet siromašni, penzioneri, marginalizovane grupe, to kad saberete to je opet milion, kazao je Papić. On je naglasio da između siromašnog Bošnjaka, siromašnog Hrvata i siromašnog Srbina puno je više zajedničkog, nego što su njihove međusobno nacionalne razlike.

– Na ovaj ili onaj način komuniciram sa SDP-om i DF-om u nagovaranju njih da izborni program ide u ovom pravcu dok ne dođe slaganje kockica ko će gdje. Međutim, njima treba treći. To nije Građanski savez, to nije Naša stranka koja je u sopstvenim problemima, i sad ću prvi put javno reći, u analitičkom smislu, taj treći koji je sekularan, tehnokratsko profesionalno orijentisan je Savez za bolju budućnost. Kad bi se taj trojac spojio u neku profesionalnu koaliciju, mislim da bi SDA koji će inače proći loše, bi bio oduvan sa političke scene, smatra Papić.

(Global CIR/Avaz/Alfa)

Komentiraj