GRADONAČELNIK SARAJEVA HODOČASTIO VATIKAN: Zajedno sa Papom pomolio se za sarajevski ‘Vodovod’

Kako je aktuelna kantonalna administracija mnogo kritikovana jer  rješenje problema redukcija vode u Sarajevu pokušava pronaći samo u svetilištima Bliskog istoka, gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, odlučio je ispraviti ovaj propust – on je krenuo prema Zapadu.

Naime, kako saznajemo iz izvora bliskih kabinetu gradonačelnika, osnovna svrha jučeršnje posjete Vatikanu delegacije grada Sarajeva, bila je zajednička molitva za sarajevski ‘Vodovod’ u Bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Sarajevo je oduvijek gajilo multietnički duh, a kako su redukcijama pogođeni i katolici, došlo se do zajedničkog zaključka kako pomoć treba tražiti na svim stranama.

Nakon molitve, Papa je dao garancije da bi se problem redukcija mogao riješiti do kraja 2018, što je vjerovatno ohrabrilo kantonalnog premijera da optimistično izjavi kako već sljedećeg ljeta neće biti redukcija.

Bh. javnosti je iznimno drago što se nekada ‘proerdoganovska’ bošnjačka politička elita ipak okreće ‘Zapadu’, ali ipak pojedini mediji smatraju kako je gradonačelnik malo pretjerao, jer pod okretanjem ‘Zapadu’ prije svega se misli na okretanje industrijskom i tehnološkom napretku zapadne Evrope, a ne duhovnim tekovinama zapadnog kršćanstva.

No, bilo kako bilo, očigledno kantonalne i gradske vlasti misle kako je problem vodoopskrbe Sarajeva metafizičke naravi i tako ga evo pokušavaju riješiti.

Kako reče jedan kantonalni službenik: Izdale su nas ‘komunističke cijevi’, aludirajući da je do problema moglo doći i zbog ideoloških razmimoilaženja.

 

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj