NASTAVLJA SE RAT SAOPĆENJIMA! SBB: Nesposobni Zvizdić nije u stanju prevesti odgovore na Upitnik Evropske komisije; SDA: Ne može se SBB ponašati kao opozicija

Nastavlja se rat saopćenjima između koalicionih partnera SDA i SBB-a. Dok SBB za zastoj u reformama krivi isključivo nesposobnog Zvizdića i njegovu ‘ekipu’, iz SDA upozoravaju ovu stranku da će biti odgovorna ako dođe do blokade institucija.

Slikovni rezultat za sukob sda i sbb

 

 Zvizdić nije u stanju prevesti odgovore na Upitnik Evropske komisije, a kamoli provesti prijeko potrebne reforme

Prilikom rasprave o davanju saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih ugovora na jučerašnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, poslanici nekoliko stranaka (BPS, DF…) postavili su niz legitimnih pitanja koja se tiču sporazuma o zaduženju u iznosu od 150 miliona KM, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, saopćeno je iz Press Centra SBB-a.

Kako sjednici nije prisustvovao niti jedan predstavnik predlagača, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, niko nije mogao dati odgovore na osnovna pitanja izabranih predstavnika građana koja su se ticala kontrole potrošnje tih pozajmljenih sredstava. Predstavnički dom je potom većinom glasova tražio da se rasprava ne vodi dok se ne osigura prisustvo predlagača ili ovlaštenog predstavnika, a s ciljem pribavljanja odgovora na ta i slična pitanja. Ignorisanje državnog parlamenta od strane Denisa Zvizdića, uključujući neprisustvovanje sjednicama, odbijanje postupanja po zaključcima ovog doma građana, te njegova nesposobnost da osigura čak i većinu Kluba SDA za ključne zakone, doveli su do situacije u kojoj Zvizdić nije u stanju prevesti odgovore na Upitnik Evropske komisije, a kamoli provesti prijeko potrebne reforme.

Sama činjenica da se na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma našao samo jedan zakon Vijeća ministara BiH, a čak četiri zakona pojedinačnih poslanika, ukazuje da je Vijeće ministara BiH već odavno brod čijeg nesposobnog kormilara SDA na sve načine pokušava sačuvati pa makar i nasukali Bosnu i Hercegovinu. Kao stranka koja je dobila šansu da prvi put od 2006. godine ponudi bošnjačkog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, SDA ima primarnu odgovornost da prepozna sve greške i propuste Denisa Zvizdića, te da ponudi zamjenu. Svako odugovlačenje dodatno usporava reformski put Bosne i Hercegovine na ogromnu štetu naših građana – saopćeno je iz Press Centra SBB-a.

 “Za blokadu institucija bit će odgovoran Fahrudin Radončić i SBB”!

Neprihvatljivo je da se SBB ponaša kao opozicija a da istovremeno obnaša brojne funkcije izvršne vlasti, navodi se u saopćenju SDA.

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH pokazana je sva pogubnost neprincipijelne politike koju vodi SBB. Na bespotreban zahtjev predstavnika SBB-a jučer je odloženo usvajanje važnih dokumenata za BiH i na taj način je nanesena šteta našoj zemlji i njenoj ekonomiji“, navodi se u saopćenju.
SDA dalje navodi da SBB nema pravo da formalno bude u sastavu koalicije i da na taj način popunjava brojne funkcije na svim nivoima u BiH, a da se u stvarnosti ponaša kao opozicija, da destabilizira rad Vijeća ministara BiH i blokira usvajanje važnih dokumenata.
Ukoliko se nastave ovako ponašati, sva odgovornost za blokadu rada državnih institucija će biti na SBB-u“, navodi se na kraju saopćenja SDA.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj