ŽELE PREUZETI EVROPSKO TRŽIŠTE! Medvedev: SAD žele ‘sahraniti’ gasovod ‘Sjeverni tok 2’

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da americka administracija i Kongres pokušavaju da promovišu svoje dobavljače na tržištu gasa i zamijene Rusiju na tržištu EU.

“Najpragmatičniji” stav o projektu “Sjeverni tok 2” imaju SAD koje žele da sahrane projekat pomoću sankcija i da promovišu svoje dobavljače – rekao je Medvedev poslije razgovora sa svojim finskim kolegom Juhom Sipilom. SAD to žele da učine uz pomoć svih vrsta pravnih rješenja, instrumenata i sankcija, koji imaju dvosmislen uticaj na Evropsku uniju, naglasio je Medvedev, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, americka administracija i Kongres koji donosi odluke “pokušavaju da promovišu svoje dobavljače i zamijene Rusiju na ovom tržištu (EU)”. On je podsjetio da će konačnu odluku o mandatu EU o dodatnom sporazumu o “Sjevernom toku 2” donijeti Evropska komisija i pojedinačne vlade evropskih zemalja.

Rusija smatra da je neprihvatljivo da zaključuje dodatni sporazum sa EU o izgradnji gasovoda “Sjeverni tok 2”, dodao je ruski premijer. On je istakao da se Finska konstruktivno odnosi prema „Sjevernom toku 2“ kao prema komercijalnom projektu, dok stav EK nije toliko pragmatičan.

Evropska komisija pokušava da uskladi gasovod „Sjeverni tok 2“ sa nekoliko pravila EU. Da bi bili obavljeni odgovarajući pregovori sa Rusijom, potreban je poseban mandat koji treba da odobri Savjet EU, odnosno zemlje Unije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj