NIJEMCI OSUDILI TRUMPOV ‘NACIONALNI EGOIZAM’! Gabriel: Naša zemlja postala je snažna i bogata zahvaljujući geslu ‘europska i međunarodna odgovornost na prvom mjestu’

Njemački  ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je u prvom govoru u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda na opasnost “nacionalnog egoizma”, odbacujući time mantru američkog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu”. “Slogan ‘naša zemlja na prvom mjestu’ samo dovodi do više sukoba među zemljama i do manjeg prosperiteta. Na kraju svi gube”, konstatirao je njemački ministar, ne spominjući poimence američkog predsjednika.

“Manje nacionalnog egoizma”

“Moramo se pobuniti protiv takvog pogleda na svijet, treba nam više međunarodne suradnje, a manje nacionalnog egoizma, ne obrnuto“, poručio je Gabriel. Zatražio je jačanje uloge Ujedinjenih naroda, argumentirajući taj zahtjev prednostima koje je međunarodna i suradnja na europskoj razini donijela Njemačkoj.

“Naša zemlja postala je snažna i bogata zahvaljujući geslu ‘europska i međunarodna odgovornost na prvom mjestu’ a ne zahvaljujući onome ‘Njemačka na prvom mjestu'”, istaknuo je njemački dužnosnik u govoru u Općoj skupštini UN-a.

Svijetu najviše treba novo povjerenje”, naglasio je, ponavljajući da Njemačka ustraje u nuklearnom sporazumu s Iranom. Povlačenje iz tog sporazuma po njegovim bi riječima otežalo postizanje sporazuma sa Sjevernom Korejom o njezinu nuklearnom programu.

“Koja će zemlja pristati na gašenje vlastitog nuklearnog programa ako se pokaže da se sporazum ne poštuje i da ne vrijedi ni koliko papir na kojem je ispisan?”

Iranci govore smrt Americi, a ne Njemačkoj

Američki predsjednik već dugo kritizira nuklearni sporazum s Iranom, a u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji prijetio je i povlačenjem iz tog dogovora. U govoru u UN-u u utorak nazvao ga je “sramotom” za SAD.

Trump tvrdi da je donio odluku o tom sporazumu, ali još nije pojasnio o kakvoj je odluci riječ. Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley otklonila je kritiku njemačkog ministra vanjskih poslova u vezi s odnosom prema nuklearnom sporazumu, ističući da Trump mora učiniti ono što je najbolje za SAD.

“Oni govore ‘smrt Americi’ a ne ‘smrt Njemačkoj'”, podsjeća američka veleposlanica, aludirajući na uvriježene poklike iranskih tvrdolinijaša.


Eskalacija napetosti na Korejskom poluotoku

Njemački ministar osvrnuo se u govoru i na eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku zbog niza nuklearnih i testova balističkih projektila koje je provela Sjeverna Koreja. Ključ za sprečavanje širenja nuklearnog oružja drže Sjedinjene Države, Rusija i Kina i zato treba obnoviti povjerenje među tim zemljama, smatra njemački ministar vanjskih poslova.

Ne bude li svijet primjereno reagirao na provokacije Sjeverne Koreje, imitatori će se povesti za njezinim primjerom i stvoriti nove nuklearne prijetnje, upozorava Gabriel. “Težnja nuklearnom naoružanju ne može se smatrati receptom za uspjeh u međunarodnoj politici”, zaključuje.

Njemačka želi biti članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 2019. do 2020. godine, podsjeća agencija dpa.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj