NJEMAČKA ŠTAMPA: Babo Erdogan stiže u Srbiju

Štampa na njemačkom piše o turskom predsjedniku Erdoganu, koji dolazi u posjetu Srbiji. Za Vučića je on najvažniji faktor mira na Balkanu. 

List Neues Deutschland piše kako „turski koncerni hoće da masivno investiraju u Srbiji“ i da „Erdogan pokušava da proširi uticaj na Balkanu“: „Baba na turskom znači: otac. Pristalice Erdogana svog vođu iz poštovanja zovu baba.“ Erdogan će, kako njemačku list citira srbijanske medije, u Srbiju doći 10. oktobra, a pratiće ga 150 privrednika.

„Glavna stvar o kojoj će se razgovarati je gasovod koji Rusija gradi ispod Crnog mora, kako bi stabilno snabdijevala Jugoistočnu Evropu gasom zaobilazeći pri tome Ukrajinu“, piše berlinski list. „Jedan krak gasovoda bi trebalo da prolazi kroz Srbiju. „Turski koncerni žele da masivno investiraju i u srpsku tekstilnu industriju a i da kupuju hotele u banjama koje će biti privatizovane a potiču još iz socijalističkih vremena (otada nisu renovirane). Turske građevinske firme uživaju dobar ugled na Balkanu; one grade jeftino, dobro i pridržavaju se rokova.“

„Dva predsjednika su detalje dogovorila u julu za vrijeme međunarodnog kongresa o nafti u Istanbulu – u četiri oka. Pri tome je Vučić, kako je poslije sam rekao, zamolio Erdogana da odvoji dovoljno vremena kako bi mogao da bude razmotren čitav spektar političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa. Vučić je dodao da Srbija i srpski narod žele da gaje iskreno prijateljstvo sa Turskom, kao i da je Ankara najvažniji faktor mira na Zapadnom Balkanu.“

„Turska”, smatra ljubljanski stručnjak za Bliski istok Zijad Bećirović, “hoće da ekonomsku i vojnu moć transformiše u – političku. Prije svega u regionima koji su nekada bili dio Osmanskog carstva, a to su Bliski istok i Balkan. Srbija pri tome kao najveći i najmnogoljudniji proizvod cijepanja Jugoslavije ima ključnu ulogu“, piše između ostalog Neues Deutschland.

 

(Global CIR/DW/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. i onda je citava prica da Srbistan proguta ovu nazovi bosansku državu

    Reply

Komentiraj