CNN: Rusija i Kina otvoreno oduzimaju liderstvo Americi

 Moskva i Peking su u četvrtak na Generalnoj skupštini UN otvoreno istupile protiv liderske pozicije SAD u svijetu, saopštava CNN. Ministri inostranih poslova obje zemlje u svojim govorima su naglasili da Vašington gubi status superdržave, piše u tekstu na sajtu CNN-a.

Ministri inostranih poslova Rusije i Kine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija juče su uputili izazov liderskoj poziciji SAD u svijetu govorima koji su zatrpani bespoštednom kritikom na račun neprijateljskog stava administracije Donalda Trampa prema Iranu, vojne histerije usmjerene protiv Sjeverne Koreje i odnosa prema svijetu u cjelini, saopštio je sajt televizije CNN, prenosi Sputnjik.

U tekstu je navedeno da su šefovi diplomatskog resora obje države iskoristili prvi Trampov nastup pred UN, koji se dogodio u utorak, kao pozadinu za „pokušaj da predstave svoje zemlje kao pobornike mirnog, demokratskog i promišljenog pristupa međunarodnim pitanjima“.

Kinezi i Rusi nisu, kako se navodi u materijalu, propustili šansu da „iskažu mišljenje o tome da globalizacija, tehnološki napredak i tržište u razvoju zbacuju Sjedinjene Američke Države sa njihove pozicije superdržave“, naglašava analitičar CNN-a.

Proces formiranja policentričnog sjvetskog poretka je objektivna tendencija“, izjavio je tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je, kako prenosi CNN, sa sarkazmom dodao: „Ovoj težnji moraće da se prilagode svi, uključujući i one koji su navikli da se u svijetu ponašaju kao gazde“.

Ruski ministar je rekao da se raduje tome što je Tramp dva dana prije njega naglasio važnost poštovanja principa suvereniteta, ali to su bile jedine „dobre riječi“ o SAD.

Lavrov je rekao da strahuje u vezi sa „spiralom sukoba“ oko Sjeverne Koreje, aludirajući na Trampovu retoriku o nuklearnoj prijetnji Pjongjanga, navedeno je u tekstu.

Autor teksta ocjenjuje da je ruski šef diplomatije pokušao da predstavi Rusiju na svjetskoj pozornici kao silu koja se zalaže za ravnotežu, stabilnost i mir, bez obzira na to što je „Moskva izvršila invaziju na Krim i anektirala ga“ 2014. godine.

Lavrov je potpuno ozbiljno, dodaje autor, pozvao UN da izrade „pravila odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi“, iako je Rusija sasvim nedavno sama pokušala da „sabotira izbore u SAD posredstvom serije sajber-napada“, naglašava autor.

Ministar inostranih poslova Kine Van Ji je u svom govoru primjetio da je svijet stupio u „eru karakterističnu po produbljujućoj težnji ka globalizaciji“ i da „preživljava duboke promjene na međunarodnom planu i na nivou ravnoteže snaga“, navedeno je u tekstu.

Pozvavši Ujedinjene nacije da ostanu u centru svjetskog poretka, kako bi zemlje mogle da budu ravnopravne i da se zajedno bave međunarodnim poslovima, Van je podsjetio da je „Savjet bezbjednosti dužan da daje primjer“ i naglasio da „dijalog ima prednost nad konfrontacijom“, piše autor.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj