JOŠ JEDNA PORUKA TRUMPU! Teheran obavio uspješnu raketnu probu

Iran je saopćio da je uspješno obavljena proba nove rakete srednjeg dometa. Iranska državna televizija prenijela je snimke lansiranja projektila “Horamšar” koji je prvi put u javnosti predstavljen juče na velikoj vojnoj paradi u Teheranu.

Na prednjem dijelu projektila bila je postavljena kamera pomoću koje je prenošen let. Državni mediji nisu objavili datum obavljene probe.

Amerika je zbog predthodnih raketnih proba uvodila sankcije Iranu i optuživala je Teheran da krši duh sporazuma postignutog 2015. godine između te zemlje i svjetskih sila. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zaprijetio je da će se povući iz sporazuma, navodeći da bi raketni program Iranu mogao omogućiti tehničko znanje za uspostvljanje sistema za nuklearnu bojevu glavu. Tramp bi trebao 15. oktobra podnijeti izvještaj Kongresu u kojem treba da iznese ocjenu da li Iran i dalje poštuje sporazum.

Analitičari ističi da će, ukoliko Tramp donese odluku da Teheran ne poštuje sporazum, to otvoriti put za nove sankcije i mogući prekid sporazuma.  Tramp je sredinom sedmice izjavio da je odluku donio ali da još nije spreman da je objavi u javnosti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj