ŽRTVA SAM ORKESTRIRANIH NAPADA! Grabar-Kitarović: Napadaju me oni koji ne žele da BiH uđe u Europsku uniju i NATO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imala je nekoliko važnih međunarodnih susreta, iz BiH su stigli nove kritike, a pred njom je posjet ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Zbog svega ovog ekipa Jutarnjeg je uradila ekslkuzivni intervju u kojem se jedan dio odnosio i na odnose sa BiH.

– Prvo bih rekla da u EU, i to mogu reći sa sigurnošću, nema te osobe i nema te države koje zastupaju članstvo BiH i ostalih naših susjeda u EU kao što sam to ja osobno i hrvatska Vlada. Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH. Upravo suprotno, koristim svaku prigodu kako bih podcrtala europski i euroatlantski put susjedne države s kojom smo najviše povezani. Iz ovih recentnih događanja, ne mogu se oteti dojmu, da smo ja osobno, ali i Republika Hrvatska pod orkestriranim napadima koji dolaze od onih koji jednostavno ne žele ostvariti ulazak u EU i NATO.

Žao mi je da su u to uključile osobe i udruge koje cijenim i za koje držim da čvrsto podržavaju europski put te da žele najbolje BiH, jednako kao i ja. Kao što sam napisala u odgovoru Majkama Srebrenice, svoj odgovor uputit ću i reisul-ulemi Kavazoviću kojeg osobno iznimno cijenim. Držim da BiH treba napraviti puno veći pomak prema članstvu u EU i za to se neprestano zalažem. Držim da dosadašnje inicijative međunarodne zajednice nisu bile dovoljno snažne, da treba više raditi s BiH i pružiti joj jasniju euroatlantsku perspektivu.

Nedostatak vizije i perspektive stvara kod ljudi pomalo strah od budućnosti, odnosno plodno tlo za nekakve treće ideje koje su suprotne cilju koji je izrazila sama BiH. U interesu mi je dobrobit svih triju konstitutivnih naroda i drugih zajednica. BiH mora biti suverena država jednakopravnih konstitutivnih naroda. Ono što mi je najbitnije jest ekonomska, politička i svaka druga dobrobit koja dolazi s EU koja će svima u BiH pružiti puno veće mogućnosti za razvoj i prosperitet, kazala je Kolinda komentarišući salvu kritika iz susjedne države.

Ona je ustvrdila kako će se Pelješki most zasigurno graditi i da je protivljenje iz BiH besmpredmetno te dodala:

Porast međunarodnog ekstremizma i terorizma jest najveća prijetnja miru i sigurnosti u modernome svijetu. O tome govorim jednako kao i svi drugi svjetski lideri. Nikad to nisam poistovjećivala ni s Bošnjacima niti s učenjem islama.

Na žalost, cilj ovo kampanje jest stvoriti upravo takvu percepciju u javnosti, a ja to apsolutno odbijam. To je suprotno biti moje politike. Kao susjedi, trajno smo upućeni jedni na druge, nama je sigurnost i stabilnost BiH od apsolutnog interesa, kao i cijelom EU, zaključila je Kolinda dio intervju vezan za BiH.

 

(Global CIR/JL)

1 Komentaron this Post

  1. reško krkljo

    zrtva je ona orkestiranih orgija pradon orgulja

    Reply

Komentiraj