DAN ODLUKE ZA EVROPU: Nijemci idu na birališta, ultradesni AfD mogao bi postati treća stranka po snazi

Posljednji dan uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj glavni kandidati stranaka pokušavali su mobilizirati svoje simpatizere da iziđu na izbore i daju im svoj glas.

Mi se borimo do posljednje minute kako bi ova zemlja postala bolje mjesto za život“, rekao je na skupu u Aachenu kancelarski kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Martin Schulz koji dolazi iz nekoliko kilometara udaljenog gradića Wuerselena.

“Merkel šteti demokraciji, a AfD je sramota za Njemačku”

Oštro je napao kancelarku Angelu Merkel s kojom njegova stranka posljednje četiri godine kao manji partner vlada unutar demokršćansko socijaldemokratske koalicije. Ustvrdio je kako Merkel i Unija CDU/CSU “nemaju plana ni vlastitih ideja“.

“Ona (Merkel) želi vladati prošlošću. Ja zemlju želim odvesti u budućnost“, rekao je Schulz optužujući kancelarku za “nanošenje štete demokraciji“ zbog “izbjegavanja demokratske rasprave“.

Schulz je istodobno žestoko napao desno populističku Alternativu za Njemačku (AfD).

“AfD nije alternativa za Njemačku nego sramota za njemačku naciju i zato joj nije mjesto u Bundestagu“, rekao je Schulz i pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore kako bi “ekstremna desnica u Njemačkoj bila što slabija“.

“Sutra se radi o budućnosti Europe”

Kancelarka Merkel dan uoči izbora provodi u svom izbornom okrugu na sjeveroistoku zemlje u druženju s građanima i turistima u Stralsundu i Greifswaldu. Tijekom dana je predviđan posjet jednoj žetvenoj svečanosti na otoku Ruegenu.  Ona je u petak u Berlinu na posljednjem predizbornom skupu ustvrdila kako je njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU) okrenuta obitelji.

I glavni kandidati manjih stranaka su posljednji dan kampanje iskoristili za mobiliziranje birača.

“Sutra se radi o budućnosti Europe“, poručio je preko Twittera glavni kandidat Zelenih Cem Oezdemir. Rekao je da cilj mora biti „ekološka i socijalna reforma“ Europske unije.

Christian Lindner, predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) koja bi nakon četiri godine mogla ponovno ući u parlament, poručio je kako njegova stranka “neće ulaziti u vladu pod svaku cijenu“.

CDU i SPD ostaju najjači, ali gube glasove

Glavna kandidatkinja AfD-a Alice Weidel je preko javnog servisa Phoenix drugim strankama predbacila “pomanjkanja razumijevanja za demokraciju“ te svoje poklonike pozvala da diljem zemlje “obrate pozornost na eventualne nepravilnosti“.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, unija CDU/CSU na čelu s kancelarkom Angelom Merkel s podrškom 34 do 36 posto birača ostaje najjača politička snaga u zemlji. Na drugom mjestu je SPD s 21 do 22 posto podrške. Za obje tzv. narodne stranke to predstavlja značajan gubitak broja glasove u usporedbi s izborima prije četiri godine.

Treća po redu najjača politička stranka u zemlji bi mogla postati AfD s podrškom 11 do 13 posto glasača. Slijedi stranka Ljevica s 9,5 do 11 posto, FDP između 9 i 9,5 posto te Zeleni sa 7 do 8 posto.

Prikaži sliku na Twitteru

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj