‘MISS SARAJEVO’: Bono i U2 objavili video povodom 20-godišnjice koncerta u Sarajevu

Irski bend U2 i američki redatelj i autor Bill Carter objavili su video kojim se obilježava dvadesetogodišnjica koncerta U2 u Sarajevu, održanog 23. septembra 1997. na stadionu Koševo.

Slikovni rezultat za bono vox poruku sarajevu

 

Video sadrži koncertni snimak poznate pjesme Miss Sarajevo koju je bend povodom godišnjice izveo na koncertu u američkom gradu Phoenixu, 19. septembra 2017. godine.

Bono i Bill Carter su ovom prilikom razgovarali o utjecaju koji je poslijeratni sarajevski koncert imao na članove benda i njihovu posvećenost humanitarnom radu. Povodom jubileja, Bono je izrazio želju da pošalje video poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Pjesma Miss Sarajevo izvorno je nastala za istoimeni dokumentarni film Bill Cartera, snimljen tokom opsade Sarajeva, koji prikazuje svakodnevni život građana u opkoljenom gradu, scene trčanja pod snajperskim mecima i guranje kolica s kanisterima pitke vode.

Slikovni rezultat za bono vox poruku sarajevu

Tokom protekle dvije decenije, grupa U2 je izvodila ovu pjesmu uz scene iz dokumentarnog filma na raznim koncertima, uvijek u kontekstu aktuelnih društveno-političkih zbivanja u svijetu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj