NJEMAČKA U NOĆI POSLIJE IZBORA! Merkel poručila Šulcu: Razmisli još malo o kaoliciji, pa da popričamo sutra

Takozvana “debata slonova” je završena. Njemačka je vjerovatno jedina zemlja na svijetu koja odmah nakon objavljivanja izbornih rezultata održava televizijsku debatu uživo. Na ovoj su učestvovali predstavnici i lideri stranaka koje su ušle u Bundestag: CDU, SPD; AfD; FDP, Zelenih i Ljevice.

Angela Merkel je na postozbornoj debati poručila šefu SPD-a Martinu Šulcu da “još jednom razmisli o mogućnosti formiranja velike koalicije sa njenom CDU”.

Savjetujem vam da o tome još jednom razmislite, pa da o tome pononovo porazgovaramo sutra – rekla je Angela Merkel pred milionskim auditorijumom, i tako jasno stavila do znjanja da joj ni “Jamajka” koalicija nije baš naročito draga, prije svega zbog velikih razlika pojedinih potencijalnih koalicionih partnera.

 Berlin i Frankfurt protiv AfD: Vi ste nacističke svinje

Na stotine demonstranata protestuje u Berlinu i Frankfurtu protiv ulaska desničarske, nacionalističke partije Alternativa za Njemačku (AfD) u njemački parlament. Demonstranti bacaju flaše na policiju koja štiti štab AfD-a, ispred kojeg su se demonstranti okupili.

Okupljeni uzvuikuju “Ceo Berlin mrzi AfD”, “Nacističke svinje” i druge slogane. Nekoliko demonstranata je flašama gađalo policajce koji ih sprečavaju da se približe zgradi. Protesti protiv krajnjih desničara održani su nešto ranije i na berlinskom Aleksandar placu.

CDU/CSU koalicija oko Angele Merkel izgubila je čak 93 poslanička mjesta u odnosu na prošli saziv Bundestaga, dok je SPD ostao bez 54 mjesta u odnosu na prošli saziv. Novina u ovom sazivu jeste AfD sa 88 poslanika, kao i FDP (Slobodne demokrate) sa 69 poslanika.

Jevrejska zajednica: AfD budi najgora sjećanja na njemačku prošlost

Velike jevrejske grupe u Njemačkoj izrazile su zabrinutost i nezadovoljstvo nastupom i rezultatom antiimigrantske partije AfD. Jozef Šuster iz Centralnog Saveta Jevreja Njemačke rekao je da je očekivao da će ostale političke partije razotkriti “šuplju populističku politiku i pravo lice AfD-a”.

Lider Svjetskog Jevrejskog Kongresa Ronald Lauder nazvao je Angelu Merkel “pravim prijateljem Izraela i jevrejskog naroda”, dok je za AfD rekao da je u pitanju “sramotan pokret koji evocira sjećanja na ono najgore u njemačkoj prošlosti”.

Protest pristalica AfD: "Not my Mutti (Nije moja mama - nadimak koji ima Angela Merkel)

 

AfD na debati: Nismo mi ksenofobi, samo se borimo za nemački narod

Na debati Alternativu za Njemačku predstavljao je portparol Jorg Mojten, koji je odgovarao na optužbe o ksenofobiji političke partije koju predstavlja.

Jorg Mojten

– Ono što AfD traži, i što će nastaviti da radi i u Bundestagu, jeste da parlament radi za njemački narod. To je sve. Nismo ksenofobi, nećemo to tolerisati. Ali za sprovođenje zakona, za to ćemo se boriti – rekao je Mojten.

 Merkel: Odgovornost za slabiji rezultat snosim ja

Angela Merkel je u postizbornoj debati koja se uvijek prenosi uživo poslije izbora na njemačkoj televiziji ArD preuzela odgovornost za slabiji rezultat od očekivanog.

– Ja sam kancelar Nemačke, i stoga sam ja ta koja snosi odgovornost. Znam da se to odnosi na moju politiku otvorenih vrata, ali ono što svi moraju da shvate jeste da te 2015. godine nije bilo drugog, odgovarajućeg rješenja. Svjesna sam da je trenutno mnogo posla preda mnom – rekla je Merkel.

Šulc: Merkelova će učiniti sve samo da ostane kancelar

Martin Šulc se pojavio na postizbornoj debati i u uživo prijenosu rekao da će “Angela Merkel učiniti sve što je u njenoj moći da ostane na mjestu kancelara”.

– Dat će vam šta god poželite, jer jedino što želi jeste kancelarska fotelja – poručio je Šulc liderima Zelenih i FDP-a.

Dojče vele zapaža da Martin Šulc djeluje nervozno, da se teško miri sa porazom i to manifestuje konstantnim napadima na Merkelovu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj