OGLASIO SE TODORIĆ: Ključno pitanje – Ko je Vladi dao podatke o Agrokoru?

Ivica Todorić, bivši predsjednik Uprave Agrokora oglasio se na svojoj web stranici i ponovo zatalasao regionalnu javnost.

– Premijera Plenkovića upoznao sam na sastanku 26. februara 2017. godine, kojem su nazočili Martina Dalić, Božo Petrov, Zdravko Marić i Ivan Crnjac. Do sastanka je došlo nakon višesedmičnog insistiranja Bože Petrova, s kojim se nisam želio naći nasamo, pa sam predložio zajednički sastanak. Na sastanku nije donijet nikakav zaključak, a bilo mi je neobično što me primaju u tajnosti, pod okriljem noći.

Pet dana kasnije, Zdravko Marić dolazi meni u Agrokor, kako je rekao, u ime premijera. Obavještavam ga da Agrokor ne treba pomoć Vlade i da premijeru zahvaljujem na čokoladicama koje nam je poslužio na sastanku.

Ključno: u prezentaciji Vladi 20. jula Martina Dalić kaže da su tada, 3. marta, „ubrzali rad na izradi Lex Agrokora“. Znači, pet dana nakon što prvi put vidim premijera, oni „ubrzavaju rad“. Od kada onda rade na Lex Agrokoru?

Neka Vlada hrvatskoj javnosti odgovori na konkretna pitanja:

Je li tačno da su sastancima u Vladi, prije donošenja Lex Agrokora, prisustvovale i držale prezentacije privatne kompanije i osobe s izravnim finansijskim interesima za Agrokor, vlasnici i zaposlenici savjetničkih kuća, financijskih savjetnika, odvjetnici i drugi koji danas od Agrokora uzimaju ogroman novac? Ko je bio na tim sastancima? Jesu li vođene bilješke i postoje li zapisnici?

Kako je moguće da su Lex Agrokor pisali, po vlastitom priznanju, Ante Ramljak i njegovi prijatelji i suradnici. Ko ih je za to ovlastio? S kojim ciljem? Postoje li o tome službene bilješke?  Kako je moguće da ista osoba sudjeluje u kreaciji Lex Agrokora i sama dizajnira ovlasti, i onda sama sebe postavi da primjenjuje taj Zakon? Takav konflikt interesa nije viđen u modernoj Evropi.

I ključno pitanje – kakvu je dokumentaciju osim osnovnih dokumenata koje joj je dostavio Agrokor i od koga dobila potpredsjednica Vlade Martina Dalić? Koje osobe ili koje kompanije su izradile tu dokumentaciju bez službenih podataka od managementa Agrokora? Na osnovu kojih podataka su se stekli uvjeti za primjenu Lex Agrokora? – napisao je Todorić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj