REZULTATI, ANALIZE, KOMENTARI: Pratimo uživo rezultate parlamentarnih izbora u Njemačkoj!

U Njemačkoj su se danas održali parlamentarni izbori koje su svjetski mediji već proglasili “najvažnijima za budućnost Europe”.  Birališta su zatvorena u 18 sati, a prema prvim izlaznim anketama, kancelarka Angela Merkel po četvrti će put osvojiti mandat.

Prema rezultatima izlaznih anketa, Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel izašla je kao najjača stranka na izborima za novi saziv Bundestaga, ali je isto kao i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjela velike gubitke, dok su veliki uspjeh ostvarili desni populisti iz AfD-a koji su postali treća politička snaga iza socijaldemokrata.

Boris Kalnoki, politički korespondent njemačkog Velta koji prati izbore sa trga Konrad Adenauer za regionalne medije kaže da je nakon prvih rezultata jasno da se niko od velikih partija ne osjeća prijatno, pa čak ni CDU Angele Merkel. – Rezultat AfD je opomena za sve – napominje Kalnoki.

 

20:45 Nakon što je postalo jasno da će krajnje desna stranka AfD po prvi puta ući u njemački parlament i to kao treća po snazi s 13%, a možda i više posto osvojenih glasova, na ulicama Berlina i Kölna izašli su i antifašistički prosvjednici.

20:25 Istočna Njemačka glasala za AfD

Prema do sada prebrojanim glasovima, došlo se do zanimljivog zapažanja: Alternativa za Njemačku osvojila je skoro 23% u istočnoj Njemačkoj, što je rezultat koji niko nije očekivao. Da je politika “otvorenih vrata” imala veoma veliki uticaj na visok rezultat AfD svjedoči i činjenica da je polovina onih koji su glasali za Alternativu kao glavni razlog navela to što se “zbog migranata ne osjećaju sigurno u sopstvenoj zemlji”, javlja “Zidojče cajtung”.

Oglasila se i doskorašnja liderka partije Frauke Petri, koja se povukla zbog trudnoće. Ona je na svom Tviter profilu napisala:

– Dogodilo se nemoguće. Nemačku drma politički zemljotres bez presedana. A sad na posao!

20:05 Prema izvještajima pojedinih njemačkih medija koji prate uživo situaciju na ulicama njemačkih gradova, u nekoliko navrata došlo je do sukoba policije i pristalica desničarskog AfD-a, čije su pristalice pohrlile na ulice zbog historijskog uspjeha i ulaska u Bundestag. Uskoro opširnije…

20:03 Bacimo pogled na posljednje projekcije rezultata:

20:01  Zeleni: Nacisti ponovo šetaju Bundestagom

Sve partije koje su pored AfD ušle u Bundestag imaju jedinstven stav po jednom pitanju: Koalicija sa ekstremnom desnicom ne dolazi u obzir. Lideri partije Zelenih, Katrin Gering-Ekart i Džem Ozdemir izdali su saopštenje u kojem ističu da “Bundestagom ponovo šetaju nacisti”, ali su dodali i da “neće dozvoliti nijedan napad na njemačku demokratiju”.

20:00  Sestrinska partija Angele Merkel doživela sunovrat u sigurnoj luci – glasove otela AfD

Preliminarni rezultati pokazali su da se najveće iznenađenje dogodilo u Bavarskoj, najbogatijoj njemačkoj pokrajini. Tamo je donedavno suvereno vladala Hrišćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska partija demohrišćana Angele Merkel. Međutim, sada je CSU doživio katastrofu, osvojivši samo 38,5 glasova, u poređenju sa skoro 50% na prethodnim izborima.

Šef CSU Horst Zehofer je na postizbornoj konferenciji za štampu rekao da je za loš rezultat kriva Alternativa za Njemačku, koja je privukla desničarkse glasove CSU.

19:35  Izborni rezultati AfD-a kudikamo su bolji na istoku Njemačke, gdje je desnica tradicionalno snažnija, nego u zaapdnim dijelovima zemlje. Na područu bivše (komunističke) Istočne Njemačke AfD je osvojio 21,5 posto glasova, a na području nekadašnje Zapadne Njemačke upola manje.

19:30  Oglasila se i Marin Le Pen i čestitala ekstremistima

Liderka Nacionalnog fronta Francuske Marin Le Pen oglasila se putem svog Tviter naloga i čestitala izborni rezultat ideološki sličnoj partiji – Alternativi za Njemačku.

– Bravo za naše saveznike iz AfD za njihov historijski rezultat! Ovo je simbol pobjede pravih Evropljana – napisala je Le Penova.

19:20  Poruka iz EU – “Jamajka”

Martin Selmajer, šef kabineta Žan-Klod Junkera, predsjednika Evropske komisije, na svom Tviter nalogu objavio je zastavu Jamajke, čime je nagovijestio potencijalnu koaliciju nakon izbora. Podsjetimo, potencijalna koalicija dobila je ovaj interesantan naziv jer boje političkih partija koje bi je formirale izgledaju isto kao i one na zastavi karipske države.

19:10 Obraćanje Merkelove – Formirat ćemo Vladu!

U Berlinu je pred pristaše CDU-a izašla aktualna, a vjerovatno i buduća kancelarka Angela Merkel. “Formirat ćemo sljedeću Vladu”, poručila je Merkel, dodavši da se ipak nadala boljem rezultatu. Najavila je i razgovore s “ostalim partnerima” te da “neće žuriti s formiranjem nove vlade”.

Rezultat krajnje desnog AfD-a (13,5 posto prema izlaznim anketama) ocijenila je “velikim izazovom” najavivši da će “vratiti one birače koji su glasali za AfD”.

19:05  Došli smo da ostanemo: Iz AfD-a poručuju da će pokrenuti istragu protiv Merkelove. 

Jedan od dvoje lidera Alternative za Njemačku, Alis Vajdel, zahvalila se glasačima:

– Dali ste nam veliku obavezu, koju ponizno prihvatamo. Hvala vam, za to smo se borili – poručila je Vajdelova, i rekla da AfD ulazi u parlament jer je iskren. Vajdelova je napomenula da će prva stvar koju će AfD uraditi pokretanje istrage protiv Angele Merkel.

Alis Vajdel

– Sada ćemo lijepo da vidimo šta je ta gospođa sve uradila protiv naše zemlje. Došli smo da ostanemo, dame i gospodo – poručila je Vajdelova.

19:01 Prema izlaznim anketama, nasuprot uniji CDU/CSU i SPD-u, liberali (FDP), a naročito krajne desna AfD osvojili su u odnosu na parlamentarne izbore 2013. godine značajno veći postotak glasova. FDP je 2013. osvojio 4,76 posto, a sada 10,5 posto glasova. AfD je prije četiri godine dobio 4,70 posto glasova, a sada prema izlaznim anketama dobiva čak 13,5 posto.

19:00 Šef frakcije SPD-a u Bundestagu Oppermann izjavio je: “Mjesto SPD-a je u opoziciji.”

18:58 – Nismo postigli naš cilj. Izgubili smo ove izbore, nismo uspjeli da zadržimo našu tradicionalnu bazu glasača… Hvala svima koji su glasali za nas, zajedno smo se borili za naše principe. Hvala i našem podmlatku, dali su sve od sebe – bile su prve riječi Martina Šulca, koji je potom rekao da je “veoma tužan što AfD ulazi u parlament”. Šulc je potom razrešio nedoumice oko navodne ostavke, o kojoj se šuškalo u slučaju lošeg rezultata.

– Ostajem na čelu SPD. Idemo u opoziciju, nećemo u koaliciju sa CDU i SCU. Jasno je da je tzv. “velika koalicija” izgubila ove izbore – rekao je Šulc.

18:55 – Poslije do sada prebrojanih glasova, stvari stoje ovako:

Demokršćani (CDU/CSU) 32,5

Socijaldemokrate (SPD) 20,0

Alternativa za Njemačku (AfD) 13,5

Liberali (FDP) 10,5

Zeleni 9,5

Ljevica 9

18:45 Lider SPD-a Martin Schulz obratio se javnosti i najavio ‘kraj velike koalicije’. Najvjerovatnije će u koaliciju CDU/CSU, FDP I GRÜNEN. Prethodno su kao moguće koalicije spominjane: 1. CDU/CSU i SPD (351 zastupnik) 2. CDU/CSU i FDP i Zeleni (349 zastupnika).

Čini se da će “najmoćnija žena svijeta”, demokršćanska kancelarka Angela Merkel uspjeti izboriti četvrti uzastopni kancelarski mandat (na službi je od 2005. godine).

 

Objavljeno u:

Komentiraj