SAMO KROZ NEZAVISNOST MOŽEMO RAČUNATI NA BUDUĆNOST! Barzani: Referendum će biti održan

Referendum o nezavisnosti regiona Kurdistan bit će održan sutra, kako je i planirano, uprkos sve većem pritisku da se otkaže, rekao je predsjednik tog regiona Masud Barzani. Barzani je istakao da je glasanje prvi korak u dugom procesu pregovora o nezavisnosti, ali i da je okončano partnerstvo tog regiona s centralnim vlastima u Bagdadu.

On je pri tom podsjetio na zlostavljanja s kojima su se suočavali irački Kurdi od vojske, uključujući i ubistva tokom režima bivšeg predsjednika Sadama Huseina. “Samo kroz nezavisnost možemo osigurati budućnost u kojoj nećemo biti suočeni sa zločinima iz prošlosti”, kaže Barzani.

Bagdad, SAD i UN su izrazili snažno protivljenje sutrašnjem referendumu, upozoravajući da će izazvati dodatnu destabilizaciju regiona u vrijeme kada se iračke i kurdske snage još bore protiv “Islamske države”.

Turska je jučer obnovila nacrt zakona kojim se omogućuje da vojska interveniše u Iraku i Siriji ukoliko se suoči s prijetnjom po nacionalnu sigurnost i analitičari to smatraju posljednjim upozorenjem iračkim Kurdima. Nešto ranije je Iran zatvorio svoj zračni prostor za letove iz regiona iračkih Kurda nakon zahtjeva Bagdada.

Iranska Revolucionarna garda također je pokrenula vojne vježbe na sjeverozapadu te zemlje, gdje se nalaze manjinski Kurdi, što ukazuje i na zabrinutost Teherana zbog referenduma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj