SIRIJSKI MINISTAR U UN-u: Nakon oslobađanja Halepa i Palmire te probijanja opsade Deir Ez-Zora, nadohvat smo pobjede protiv terorizma

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem rekao je u govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda da je vladi Bašara al-Asada pobjeda u Siriji nadohvat ruke. “Oslobođenje Halepa i Palmire, probijanje opsade Deir Ezora i iskorjenjivanje terorizma u brojnim dijelovima Sirije dokazuju da je pobjeda nadohvat ruke”, rekao je sirijski ministar.

Slikovni rezultat za valid al mualem un speech

Teroristička organizacija DAIŠ gubi svoja dva posljednja uporišta u Siriji, Raku i Deir Ezor. “Sirija je odlučnija nego ikada eliminirati terorizam posvuda u zemlji, bez iznimke, uz žrtvovanje naše vojske i odlučnost našeg naroda”, dodao je Valid al-Mualem u govoru. “U borbi protiv terorizma, sirijska arapska vojska uz snage koje ju podržavaju svakodnevno ostvaruje napredak i eliminira teroriste”, naglasio je ministar i priznao da teroristička prijetnja nije nestala.

Rusija, Turska i Iran već mjesecima u Astani pregovaraju o smanjivanju nasilja na terenu, pomoću stvaranja zona smanjivanja napetosti širom zemlje. Njihovi pregovori ipak ne uključujuću dugoročno političko rješenje šestogodišnjeg  rata.

Sirijski ministar, koji je pohvalio konstruktivnu ulogu Rusije i Irana koji podupiru sirijskog predsjednika, rekao je da je Sirija ohrabrena formiranjem zona deeskalacije i nada se da će one dovesti do zaustavljanja neprijateljstava. Mualem je također rekao kako su optužbe oko korištenja kemijskog oružja u Siriji lažne. Dulje od 6 godina traju lažne optužbe na račun sirijske vlade da koristi kemijsko oružje”, istaknuo je ministar i dodao da sirijska vojska više ne posjeduje tu vrstu oružja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj