UČEŠĆE TIMOVA IZ 34 DRŽAVE: BiH spremna za veliku NATO terensku vježbu

Bosna i Hercegovina spremno dočekuje učesnike NATO terenske vježbe “Bosna i Hercegovina 2017” koja se od 25. do 29. godine održava u okolini Tuzle. Završene su sve pripreme i pored domaćih, stigli su međunarodni timovi iz 34 zemlje u Bazu oparacija koja se nalazi u Kampusu Univerziteta u Tuzli, saopštilo je Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Učešće timova iz 34 zemlje: BiH spremna za veliku NATO terensku vježbu

Prema riječima izvršnog direktora Vježbe Samira Huseinbašića, sve je spremno za početak ove dosad najveće civilne vježbe u BiH, koju će sutra u prisustvu brojnih visokih zvanica otvoriti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Sorin Ducaru.

NATO i partnerske zemlje vježbaju mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe u cilju efikasnije saradnje u hitnim situacijama te jačanje sposobnosti struktura civilne zaštite u BiH. Terenski dio vježbe održava se u srijedu i četvrtak, koji uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Vježbu pod nazivom “BiH 2017.” organizuju Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe /EADRCC/ i Ministarstvo sigurnosti BiH. Ovo je 70. terenska vježba koju sprovodi EADRCC od 2000. godine, a prvi put domaćin vježbe je BiH. Vježba će zvanično biti otvorena ovog ponedjeljka u 10.30, a glavna terenska vježba bit će održana 27. i 28. septembra.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj