POČEO HISTORIJSKI REFERENDUM! Kurdi glasaju za nezavisnost od Iraka

U provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti jutros je počeo referendum o nezavisnosti.

Slikovni rezultat za referendum in kurdistan

Očekuje se da će se milioni glasača izjasniti na referendumu koji je historijski značajan ali ne i obavezujući. Referendum se održava uprkos protivljenju Bagdada i međunarodne zajednice. SAD su upozorile da bi referendum mogao da destabilizuje region u jeku borbe protiv DAIŠ-a.

Bagdad se takođe oštro protivi referendumu i juče je zatražio da se kontrola nad svim aerodromima i graničnim prijelazima u kurdskim oblastima vrati federalnim vlastima. Očekuje se da će većina glasača podržati nezavisnost. Ishod ovog referenduma nije obavezujući, ali će lider Kurdistana Masud Barzani dobiti mandat za pregovore sa Bagdadom i susednim državama o osamostaljenju ovog regiona bogatog naftom.

Slikovni rezultat za referendum in kurdistan

Čekali smo ovaj dan 100 godina

Čekali smo 100 godina na ovaj dan. Želimo da imamo državu, uz božiju pomoć. Danas je dan slavlja za sve Kurde. Uz božiju pomoć, glasaćemo za Kurdistan – rekao je građanin po imenu Rizgar dok je stajao u redu ispred jedne škole u Erbilu, gde se nalazi glasačko mesto.

Pravo glasa imaju svi registrovani punoljetni glasači, Kurdi i pripadnici ostalih etničkih grupa u oblastima pod kontrolom Kurda na sjeveru Iraka. Prema podacima referendumske komisije, pravo glasa ima 5,2 miliona glasača, uključujući one koji žive u inostranstvu i koji su počeli da glasaju elektronskim putem prije dva dana.

Pitanje na listiću na kurdskom, turskom, arapskom i asirijskom jeziku glasi: “Da li želite da Region Kurdistana i kurdistanske oblasti izvan Regiona postanu nezavisna država?”

Irak je većinski šiitski ali ima brojne manjine među kojima su suniti, Turkmeni i Kurdi. Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana. Irački dio Kurdistana, na sjeveru, ima autonomiju od 1991.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj