STOTINU SVEŠTENIKA OPTUŽILO PAPU FRANJU DA JE HERETIK: Poslali pismo papi Franji krajem augusta, ali im još uvijek nije odgovorio

Konzervativni katolički bogoslovi i sveštenici optužili su papu Franciska da širi heretičke ideje. Tvrde, da je Franja pao u herezu 2016. u apostolskoj poslanici nazvanoj “Amoris laetitia” (Radost ljubavi) u kojoj je govori o porodici i njenom mestu u savremenom svijetu.

Štaviše,, nezadovoljni rimokatolički prvaci uputili su mu i pismo sa ukazivanjima i upozorenjima. Dokument koji su uputili u Vatikan ima 25 stranica. U njegovom pisanju je učestvovalo 40 katoličkih sveštenika, a podržala su ih još 62 bogoslova iz 20 zemalja.

– Publikacija “Amoris laetitia”, a i neka druga Vaša dejstva navukli su na Crkvu skandal na štetu vjere i morala. Tako su se hereza i druge greške proširili u Crkvi. Dok su neki episkopi i kardinali nastavili da štite božanske istine o braku, moralom zakonu i svetim tajnama, drugi su odricali te istine, a za to od Vaše Svetosti nisu bili ni ukoreni. Naprotiv, prema takvima ste pokazivali naklonost – tvrde oni.

Kritičari su objavili svoje zamjerke u dokumentu pod nazivom “Correctio filialis” (Sinovske korekcije) koji ima tri dijela. Njegovi potpisnici i autori u prvom dijelu objašnjavaju zašto smatraju da imaju pravo da papi upućuju zamjerke, preporuke i korekcije. U drugom dijelu su same “korekcije”, a treći je posvećen analizi uzroka “teološke krize” u kojoj se našao savremeni katolicizam.

Dokument ima 25 stranica. U njegovom pisanju je učestvovalo 40 katoličkih sveštenika. Franji su ga predali krajem augusta, ali im papa nije još ništa odgovorio. Upravo zato su i odlučili da ga učine javnim pa su otvorili poseban sajt. Pozvali su druge katoličke sveštenike i teologe da im se priključe, odnosno da podrže njihovo pismo Franji. Dosad su to učinili katolički sveštenici i bogoslovi iz 20 zemalja, ukupno njih 62.

 

 

(Global CIR/Fakti)

Objavljeno u:

Komentiraj