TRAŽI ISTRAGU: Čović uvjeren da ga prisluškuju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da je uvjeren da ga prisluškuju i najavio temeljnu istragu povodom aferu o curenju povjerljivih dokumenata Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i optužbi da su prisluškivani i praćeni hrvatski privrednici i političari iz BiH i Hrvatske.

“Uopšte ne sumnjam da li me neko prisluškuje ili ne i kao člana Predsjedništva i kao predstavnika političke stranke. Mene to ne opterećuje, ali institucije države moraju da rade po zakonu “, rekao je Čović, prenosi Hina. On je odbacio objašnjenja kako je OSA prisluškivala hrvatske političare i zvaničnike kako bi zaštitila ekonomske interese, očito aludirajući na istupe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i najavio temeljnu istragu o zlopupotrebama OSA-e.

Morat ćemo vrlo jasno dati odgovor jer se ne smije spekulisati oko tako važne stvari. To mora nestati u institucijama BiH. Država BiH iz hiljadu razloga mora profunkcionisati kao normalan sistem. Ne može ako taj segment policijske, bezbjednosne, tužiteljske, sudske vlasti do kraja ne funkcioniše na demokratskim osnovama“, rekao je Čović.

Hrvatski nedeljnik Nacional objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih privrednika i zvaničnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno sprovodila mjere praćenja i prisluškivanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj