U JUŽNOM IZRAELU: Otvorena prva stalna američka baza

Izraelski i američki dužnosnici prošle su sedmice  otvorili prvu stalnu američku vojnu bazu u toj zemlji koja će primiti desetke američkih vojnika i sistem proturaketne odbrane.

Slikovni rezultat za military base in negev american

Baza će biti smještena u školi za PZO  Izraelskih vojnih snaga u južnom Izraelu, u blizini Beershebe.

Kompleks će sadržavati ​​vojarnu i nekoliko drugih zgrada za američke trupe koje će po prvi put biti stalno stacionirane u toj zemlji, kao i sisteme za prepoznavanje i presretanje različitih prijetnji zračnim putem. Djelovat će pod izraelskim vojnim direktivama.

Brigadir izraelskog ratnog zrakoplovstva Zvika Haimovich izjavio je kako je baza “zajednički izraelsko-američki napor za održavanjem i unaprijeđivanjem obrambenih sposobnosti” i neće donijeti operativne promjene poput treninga ili vježbi.

“To je poruka koja kaže da je Izrael bolje pripremljen. To je poruka koja kaže da Izrael poboljšava odgovor na prijetnje “, izjavio je za The Associated Press Haimovich, zapovjednik izraelske zračne obrane.

Pentagon već posjeduje nezavisni objekt u blizini pustinje Negev. Uređaje u njemu koriste samo Amerikanci i trebao bi otkriti i upozoriti na mogući balistički raketni napad iz Irana.

Izrael se sve više brine zbog razvoja iranskih projektila dugog dometa i smatra da je ta zemlja njegova najveća prijetnja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj