DODIK POSLAO TRI PISMA DONALDU TRUMPU: “Spreman na saradnju u zamjenu za ukidanje sankcija”!

Predsjednik Srpske Milorad Dodik ovog ljeta uputio je tri pisma administraciji Donalda Trumpa u Washingtonu u kojima nudi saradnju kako bi mu bile skinute sankcije SAD-a, piše u današnjem broju beogradski nedjeljnik NIN.

Prema izvorima tog lista, Dodiku je, nakon sankcija, politički manevarski prostor znatno sužen, rijetko gdje putuje, rijetko ko mu dolazi i na sceni je neka vrsta poluizolacije i njega i Republike Srpske.

List podsjeća da je Dodik u samo nekoliko dana odustao od dva referenduma, onom o nezavisnosti Republike Srpske koji nikada nije ni bio tema parlamenta ili bilo kojeg drugog organa Srpske i referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je izglasan u NSRS bez podrške opozicije.

“Godinama ta odluka nije objavljena u Službenom glasniku i Dodik je time prijetio, ali kada je odluka „po sili zakona“ nedavno morala biti objavljena, on je brže-bolje rekao da će biti novo zasjedanje parlamenta RS i to će biti povučeno. Baš kako je tražio Hoyt Yee (američki čovjek za Balkan)“, navodi list.

Dodaje se da ozbiljniji poznavaoci prilika vjeruju da “tu nečeg ima” jer Dodik ubrzano odustaje od referenduma, ne propušta gotovo nijednu priliku da lijepo priča o američkoj administraciji, a jedino još ima ozbiljne sukobe sa američkom ambasadorkom u BiH Maureen Cormack.

Pokušava da djeluje kao čovjek koji zna neke važne stvari, pa sve češće govori da ona nije tumač američke spoljne politike, da uskoro ide i slično“, navodi se u tekstu koji je potpisao dopisnik NIN-a iz Banjaluke Branislav Božić.

Slične tvrdnje nedavno je iznio i beogradski „Blic“. Ovaj beogradski list navodi da je odlaganjem referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i prošlogodišnjim pojavljivanjem u Tužilaštvu BiH, Dodik ispunio dva ključna zahtjeva izaslanika State departmenta za Balkan Hoyta Yeea.

Dodik je za oko pola godine, kako navodi list, ispunio dva ključna zahtjeva koja su pred njega postavili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Yee i američka ambasadorka u BiH Maureen Cormack, prije nego što je uvršten na crnu listu SAD.

List podsjeća da je Dodik krajem prošle godine rekao da je sa Yeeom telefonom razgovarao i da je američki diplomata od njega tražio da se pojavi u Tužilaštvu BiH zbog sudskog procesa koji se vodio zbog održavanja referenduma o Danu RS.

Drugi ključni zahtjev Dodiku je, prema pisanju lista, bio da se odrekne referenduma o statusu RS koji je SNSD najavio za 2018. godinu.

Iako je Dodik tvrdio da neće prihvatiti uslove američkih diplomata, list podsjeća da se u Tužilaštvu BiH u Sarajevu pojavio samo nekoliko dana nakon što je to od njega tražio Yee.

Prošlog vikenda SNSD i Dodik su pokazali spremnost da ispune i drugi zahtjev američkih diplomata koji se tiče referenduma o statusu RS.

Blic, pozivajući se na analitičare, navodi da Dodik ovim pokušava da vrati naklonost Zapada i pokaže se kao “igrač razuma”.

Podsjetimo da su SAD uvele sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku, stavljajući ga na crnu listu “nepoželjnih” lica.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj