TRUMP NAJAVIO OLAKŠANJE ZA SREDNJU KLASU: Najveća promjena u poreznom sustavu u posljednjih 30 godina

Američki predsjednik Donald Trump danas je predložio najveće promjene u poreznom sustavu u posljednja tri desetljeća – plan kojim bi se srezale poreze za tvrtke i imućne, ali ga očekuje borba u Kongresu s obzirom da mu demokrati nisu nikako naklonjeni, a vlastita stranka je podijeljena.

Zakonodavci su sveobuhvatniju reformu poreznog sustava desetljećima zaobilazili u širokom luku, piše Reuters i podsjeća da je posljednja porezna reforma provedena 1986.

Olakšanje za Amerikance srednje klase

Trump tvrdi da bi reforma poreznog sustava donijela veliko olakšanje Amerikancima srednje klase. Bijela kuća je priopćila da bi prema tom prijedlogu prihodi tipičnih obitelji srednje klase bili u manjoj mjeri podložni saveznom porezu na dohodak.

Plan je skovan tijekom višemjesečnih razgovora Trumpovih pomoćnika i vodećih republikanaca u Kongresu. U njemu se predlaže smanjenje poreznih stopa na korporativni prihod, rezanje poreza na prihode tvrtki kojima se porezi ne obračunavaju na razini korporacija već se vlasnici tvrtki oporezuju prema porezu na individualnu dobit. Većina tvrtki u SAD-u, njih oko 95 posto, su takve tzv. “pass-through” tvrtke.

Planom se predviđa i rezanje poreznih stopa na najviše prihode pojedinaca, a ukinut će se uvelike korištene porezne olakšice kojima se pogoduje stanovnicima u državama s visokim porezima u kojima dominiraju demokrati.

Demokrati se protive

Velike kompanije su zadovoljne, dok su demokrati izrazili protivljenje. Republikanci nikako da ostvare neki važniji uspjeh na zakonodavnom planu otkako je Trump u siječnju prisegnuo za predsjednika, iako kontroliraju i Bijelu kuću i oba doma Kongresa.

Prijedlog predviđa 20 postotnu poreznu stopu na korporativni dohodak, što je smanjenje u odnosu na sadašnjih 35 posto. Tvrtke u Sjedinjenim Državama plaćaju visoke poreze prema svjetskim standardima i traže smanjenje poreza već godinama.

Porezni okvir bi uspostavio 25 postotnu poreznu stopu za poduzetnički dohodak iz “pass-through” tvrtka. Brookings Institution procjenjuje da su 95 posto američkih tvrtka koje su obično mala privatna poduzeća.

Prema sadašnjem poreznom zakonu poduzetnički profiti se prenose na vlasnike kao osobni dohodak koji se često oporezuje prema najvišoj stopi od 39.6 posto za individualni dohodak.

Prijedlog namjerava konsolidirati sadašnjih sedam poreznih stopa u tri od 12 posto, 25 posto i 35 posto.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj