‘AKO SE SAD POVUČE, I IRAN IZLAZI IZ SPORAZUMA’: Teheran najavio nastavak nuklearnog programa?

Iran će odustati od nuklearnog ugovora koji je potpisao sa šest velesila ako se Sjedinjene Države odluče povući iz njega, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif za katarsku televiziju al Jazeeru u New Yorku.

Neuspjeh ugovora iz 2015. za koji je predsjednik Donald Trump rekao da je “sramotan”, ali ga podupiru druge zemlje potpisnice, mogao bi potaknuti regionalnu utrku u naoružavanju i pojačati napetosti na Bliskom istoku.

“Ako se Washington odluči povući iz nuklearnog ugovora, Iran će se također povući”, objavila je al Jazeera na Twitteru, prenoseći ministrovu izjavu. “Washington će biti u boljem položaju ako se ne povuče iz ugovora”, rekao je Zarif.

Američki predsjednik Donald Trump se pita štiti li ugovor američke interese dok se približava 15. listopada, krajnji rok kada treba službeno potvrditi da Teheran poštuje preuzete obveze.

Iranske vlasti su više puta isticale da Teheran neće prvi prekršiti ugovor po kojemu se Iran obvezao da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za postupno ukidanje sankcija uvedenih 2005.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj