‘CARSTVO I PROTEKTORAT’ Portparol češkog predsjednika uporedio EU sa Trećim rajhom

Jirži Ovčaček, portparol češkog predsjednika Miloša Zemana, uporedio je EU sa Trećim rajhom Adolfa Hitlera zbog regulative Evropske komisije o sigrnosti hrane. 

Ovčaček je ovaj komentar napisao na svom “Facebook” profilu povodom odluke EU da zabrani korištenje termina za sastojak u češkom tradicionalnom alkoholnom piću tuzemaku, poznatom kao Tuzemski rum, jer se taj izraz može koristiti samo za alkoholna pića na bazi šećerne trske.

Takođe, Evropa uprava za bezbjednost hrane saopštila je da sastojak, poznat kao rum-eter, treba postepeno izbaciti i zamijeniti od aprila 2018. godine jer sadrži materijal koji može da ošteti ćelije. Tuzemak je piće na bazi krompira.

Ovčaček je na svom Facebook profilu napisao da je “Carstvo odlučilo da više neće biti tuzemaka da se pije u protektoratu”.

U češkom kontekstu, “carstvo” je Hitlerov Treći rajh, dok je “protektorat” izraz za Češku, kako su je nazivali nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ovčaček je napisao da takvi postupci EU nanose štetu reputaciji bloka.

To ukazuje na potpunu neosjetljivost Evropske komisije”, rekao je on.

 

(Global CIR/Avaz/Agencije)

Komentiraj