KURDI PRKOSE, IRAČANI ZOVU VOJSKU: Parlamet traži od premijera da pošalje snage u Kurdistan

Vlada iračkog Kurdistana priopćila je u četvrtak da odbija sve odluke Bagdada u vezi s njome, osudivši “kolektivno kažnjavanje” Kurda, navodi se u priopćenju.

Irak je u četvrtak objavio da od petka ukida sve međunarodne letove iz iračkog Kurdistana i prema njemu, što je prva konkretna mjera odmazde za referendum Kurda o neovisnosti. “Regionalna kurdistanska vlada (KRG) odbija sve odluke iračke vlade i parlamenta i smatra ih kolektivnim kažnjavanjem Kurda”, ističe se u priopćenju objavljenom nakon sjednice vlade.

Kako se navodi u tom priopćenju, “te su odluke nezakonite i neustavne. One odbacuju partnerstvo i niječu ustavna prava Kurda”. Regionalna kurdistanska vlada ipak ističe da je “spremna na dijalog radi rješavanja problema”, piše u istom tekstu.

Irački premijer Haider al-Abadi zatražio je u srijedu u parlamentu poništenje rezultata referenduma i uvođenje iračkih zakona na čitavom području Kurdistana. Zastupnici su u parlamentu glasovali i za zatvaranje četiriju graničnih prijelaza prema Turskoj i Iranu koji su izvan državne kontrole.

Usto su zatražili od premijera, kao zapovjednika oružanih snaga, da pošalje sigurnosne snage na sporna područja, pa tako i u Kirkuk, naftom bogatu višeetničku pokrajinu na sjeveru zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj