TERORISTI POD OPSADOM: SAA čisti preostale terorističke ‘džepove’

Nastavlja se silovit napad snaga sirijske vlade na položaje tzv. Islamske države u pokrajini Deir ez-Zor, u nastojanjima Damaska da očisti i preostale terorističke ‘džepove’ s tih prostora. Opsadu ove pokrajine prekinule su sirijske snage uz potporu ruskih zračnih snaga te su se, kažu, susreli s tvrdoglavim otporom džihadista u okolici grada.

 

‘Svaki da su se odvijale borbe. Koristili su jako oružje s velikih udaljenosti ili bi se pokušali infiltrirati u grad tijekom noći. Napadali su nas s eksplozivnim prslucima i autobombama’, rekao je jedan pripadnik sirijskih snaga za RT samo trenutak prije no što se ova reporterska ekipa našla na udaru jednog džihadističkog napada.

Teroristi sada, u krajnjem očaju da zadrže položaje, koriste sve što imaju, a zalihe popunjavaju ‘dostavama’ preko rijeke Eufrat. No, unatoč bjesomućnom otporu, sirijske vlasti su sigurne u jedno – grad će uskoro biti slobodan. ‘Deir ez-Zor bit će oslobođen u roku od tjedan dana, a oslobodit ćemo i neka predgrađa. Zasigurno ćemo platiti visoku cijenu, ali ovo je vrlo zahtjevno bojište’, rekao je Ibrahim, pripadnik sirijske vojske.

Oslobođenje ostatka regije moglo bi biti nešto teže, ali unatoč svemu, Sirijci vjeruju da će do kraja godine očistiti svoju zemlju od  terorista. Početkom ovog tjedna Rusi su poručili kako sirijska vojska drži kontrolu nad 87,4 posto zemlje.

‘Glavne bitke u Siriji bliže se kraju i tako završavamo posljednje poglavlje u povijesti ove krize’, rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Wallid Muallem.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj