IZ EU PORUČILI DA JE TO UNUTRAŠNJA STVAR ŠPANIJE! U međuvremenu: Zastava RBiH na protestima u Barseloni

U Katalonije je sve spremno za referendum o nezavisnosti zakazan za nedjelju, dok španske vlasti žele da taj referendu spriječe. “To je problem Španije i mi tu malo možemo da uradimo. Riječ je o poštovanja španskih zakona i Španci to moraju sami da riješe”, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na samitu EU u Estoniji, prenosi AP.

Zastava RBiH na protestima u Barseloni

To je bio odgovor EU na zahtjev pokrajinske Vlade Katalonije i gradonačelnika Barselone da se Evropska unija umiješa u spor i smiri strasti uoči nedjeljnog referenduma. Tajani je istakao da Evropska unija i dalje podržava špansku vladu, “zbog toga što je, s pravne tačke gledišta, Madrid u pravu”.

Političke tenzije u Španiji sve su veće pred najavljeni, koji centralne vlasti u Madridu smatraju ilegalnim i čije održavanje nastoje da spriječe sudskim putem i policijskim akcijama. Ustavni sud Španije suspendovao je prije tri sedmice održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtjev centralne vlade, dok je policija u više navrata zaplijenila velike količine glasačkih listića i plakata za promociju referenduma.

Katalonske vlasti ne žele da odustanu od referenduma uprkos gotovo svakodnevnim upozoravajućim porukama iz Madrida i akcijama španske Vlade protiv katalonskih zvaničnika. Ministarstvo finansija Španije uvelo je prošle sedmice nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, protesti se održavaju gotovo svakodnevno zbog nastojanja Madrida da spriječi održavanje referenduma 1. oktobra. Zanimljivo, ali među brojnim demonstrantima našao se i Kenan Terzić, radnik Crvenog krsta u Barseloni sa zastavom Republike BiH. Terzić je zajedno sa prijateljem podržao proteste, a zastava RBiH je, kako piše portal televizije “N1”, pobrala mnoge simaptije. Ova zastava bila je zvanično obilježje Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom zastavom.

 

(Global CIR/N1)

1 Komentaron this Post

  1. Hsbsakan

    Reply

Komentiraj