ANGELA MERKEL SPREMNA POMOĆI! Macron i Juncker žele do 2025. otvoriti vrata novim članicama

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker smatraju da Evropska unija treba do 2025. godine otvoriti vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, pominjući Srbiju i Crnu Goru. Navedeno je to u zaključku interne analize koju je Juncker podnio na nezvaničnom samitu lidera EU-a u Talinu.

 

Na sastanku lidera zemalja članica Evropske unije u Talinu raspravljalo se o mogućnostima novog, čvršćeg povezivanja zemalja Unije, ali i prevladavanja otuđenja građana od Brisela. Na prvom ozbiljnom testu bio je plan francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za još snažnije povezivanje članica na području sigurnosti, poreza i socijalne politike. Glavni preduvjet je ostvario s obzirom na to da njegovu viziju načelno prihvaća Njemačka.

U narednim sedmicama predsjedavajući Evropskog vijeća Donald Tusk će predstaviti konkretne korake i projekte koje ćemo moći pratiti. Svi smo uvjereni u to da se Evropa mora brže kretati naprijed, sa više suvereniteta, jedinstva i više demokratije”, kazao je Macron.

Tusk je istakao kako će u toku tog procesa poštovati ključna principa: “Potrebu za pronalaženje rješenja za stvarne probleme, potrebu za napredak – korak po korak i, najvažnije, potrebu da zadržimo jedinstvo”.

Plenković se susreo sa njemačkom kancelarkom

Samit u Tallinu prilika je i za bilateralne susrete. Tako je premijer Hrvatske Anderej Plenković sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o graničnom pitanju sa Slovenijom. Kratko se sastao i sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom. Komentirao je Plenković i najnovije optužbe bivšeg čelnika Agrokora Ivice Todorića u kojima je optužio Vladu da je početkom godine odlučila steći kontrolu nad koncernom kroz pripremljen manevar, širenjem dezinformacija i glasina.

Ne bi bilo dobro da sad nastane neka kolektivna amnezija u roku od šest mjeseci, da se zaboravi realnost u kojoj je kompanija u tom trenutku bila, da se zaboravi ono što je najvažnije, zbog čega je zakon i donesen za sistemski važne kompanije”, istakao je Plenković.

Todorić, koji sa napadima ne prestaje već danima, poručio je da priprema niz postupaka protiv pojedinaca i institucija čiji je angažman sa Agrokorom bio protivzakonit, te da se istina ne može obrisati.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj