JER IM RODITELJI KUPUJU ODJEĆU U JEFTINIM TRGOVAČKIM LANCIMA: Siromašnu djecu u hrvatskim vrtićima druga djeca zovu “lidlićima”

Među vrtićkom djecom ovih je dana popularan pogrdni naziv za vršnjake kojima roditelji kupuju odjeću i drugi pribor u Lidlu, trgovačkom lancu koji je na glasu kao jeftina shopping destinacija. Nazivaju ih “lidlićima”.

Korištenje ovog pogrdnog naziva od strane djece u vrtićima zasad je primijećeno samo u Splitu. “Lidlićima” nazivaju djecu čiji su roditelji kupili komad odjeće iz istoimenog trgovačkog lanca, ali i svu drugu djecu čiji su roditelji općenito slabijeg imovinskog stanja.

“Djeca nisu svjesna kako određeno ponašanje može negativno utjecati na osjećaje i samopouzdanje drugih, njihova empatija nije još u tolikoj mjeri razvijena, ali ovakva klasifikacija druge djece prema tome je li odjeća markirana ili ne zabrinjavajuća je za djecu te dobi”, objašnjava odgajateljica iz jednog splitskog vrtića za Splitski dnevnik.

“Roditelji, promislite malo”

“Možete samo zamisliti kako se osjeća dijete kojega se tako naziva”, kazala je.

“Djeca zaista znaju biti okrutna. Predmet ruganja mogu biti različiti povodi kao što je nošenje dioptrijskih naočala, klempave uši, ako je netko nevješt u određenim aktivnostima kao što je crtanje, slikanje ili druge igre. Dakle, sve one stvari koje se u nekoj mjeri i očekuju ili mogu predvidjeti”, kazala je te poručila roditeljima da moraju paziti kakav primjer daju svojoj djeci, budući da sve što čine itekako utječe na njihovo ponašanje i psihološko stanje.

“Pozivam roditelje da malo promisle i da se svi zajedno potrudimo naučiti našu djecu pravim vrijednostima, jer oni su naša budućnost”, poručila je odgajateljica.

 

(Global CIR/SD/Agencije)

Komentiraj