MODA NA OBALAMA SEINE: Modni hommage kući Saint Laurent ispod Eiffelovog tornja

Poseban hommage Ivesu Saint Laurentu i Pierru Bergeu je jedan od značajnih trenutaka Tjedna pariske mode. Održan na obalama Seine, u ogromnom dekoru parkova Trocadéro i cuvenog Champs de Mars /Marsovog polja/, obilovao je visualnim referencama, aludirajući na čuvene “looks” najpoznatijeg galskog modnog mestra.

Haljine prilagođene današnjici rezultat su refleksija aktualnog umjetničkog direktora, branda “St Laurent”, Anthonyja Vaccarelloa. Precizno skrojene haljine sa početka smotre i mnogobrojne, boemske bluze nosile su se na bokserske kratke hlačice dok su poludugi vuneni kaputići bili ukrašeni dragim kamenjem i kristalima, pa su djelovali kao priključeni na elekrticitet.

Piše: Džana Mujadžić

Nisu izostali slavni, ženski smokinzi čuvenog Yvesa kojima je nadareni Talijan dodao kratke haljine od metalnog apstraktog jacquarda ili velike leptir mašne, pa lakirane pojase. Mješana žensko-muška smotra imala je 91 prolaz.

Nikada Grad svjetlosti nije vidio toliko gole kože pa dugačkih čizama od yéti krzna, neobičnih za proljećno-ljetnje modele. Nakon različitih piratskih i ostalih bluza te košulja, većinom providnih i u viktorijanskom stilu, haljine sa mnogo volumena oduševile su publiku. Završavale su na kukovima vertikalnim, eksplozivnim fantazijama, podsjećajući na skulpturu “car cresh”, jos jednu referencu slavnog Saint Laurenta.

Zabava i provod

-Zasigurno sam mislio na dva izčeznula giganta pariskog fashiona : bili su divan par i ludo su se voljeli -priznao je novinarima Vaccarello. Ujedno sam nastojao istaći djelatnosti ateljea koji predstavlja stalno obnavljanje kreativnosti, koju su njih dvojica ostavili. Želim da današnja “St Laurent” djevojka živi punim postojanjem, da se zabavlja, uživa i profitira ovaj grad. Istina da je Eiffelov toranj, kliše ali sam ga potencirao jer zelim poslati svijetu sliku Pariza sa razglednice, kazao je.

Bilo je više od 1500 uzvanika i isto toliko osoba u parkovima, što okružuju slavni toranj. François Henri Pinault, aktualni vlasnik marke “St Laurent” je dočekujući gradonačelnicu Anne Hidalgo, uvijek blistavu i sretnu jer će se Olimpijske igre upriličiti u Parizu 2024 godine, izjavio je:

-Evo Eiffelov toranj je napokon na pravom mjestu, tu smo ga stavili pa svima odgovara. Očito da je suprug Salme Hayek  bio malo ponesen događajem.

 

(Global CIR/Iz Pariza izvještava Džana Mujadžić)

Komentiraj