VATIKAN JE VODIČ, PONOSNI SMO NA MAJKU TEREZU! Papa Franjo primio u privatnu audijenciju kosovskog predsjednika Thacija

Predsjednik Kosova Hashim Thaci primljen je u privatnu audijenciju kod poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje u Vatikanu. Thaci je tom prilikom istakao da Kosovo nastavlja da održava veru i vrijednosti koje ima kao društvo, a to su ljubav i solidarnost u porodici i u društvu, poštovanje dostojanstva svakog lica, te tolerancija i saradnja.

Papa Franjo primio u privatnu audijenciju kosovskog predsjednika ThacijaPapa Franjo primio u privatnu audijenciju kosovskog predsjednika ThacijaSlikovni rezultat za hashim thaci u vatikanu

„Vatikan je vodič i motivator da ostanemo nepokolebljivi u zaštiti i promovisanju ovih vrijednosti. Zato smo mi i ponosni na Majku Terezu, jer niko nije bolje od nje štitio i širio ove vrijednosti svuda po svijetu“, dodao je on, saopšteno je iz Predsjednišstva Kosova.  Thaci je izrazio zahvalnost što je Kosovo izgradilo prijateljske odnose sa Svetom stolicom, ali je naglasio da Kosovo želi da se ti odnosi podignu na isti nivo koji uživaju i ostali narodi u svijetu.

Kosovski predsjednik je obavijestio papu o konsolidovanju kosovske države, o suživotu među različitim zajednicama i vjerama. „Kosovo je primjer dijaloga između zajednica i vjerskog suživota“, dodao je on.  Predsjednik se zahvalio papi Franji na podršci koju je Vatikan pružao Kosovu u njegovanju mira i demokratije. „Sretni smo što je na početku mjeseca osvećena katedrala Majke Tereze u Prištini. Hvala vam što se poslali njegovu eminenciju kardinala Ernesta Simona“, dodao je on.

On je obavijestio Papu o organizovanju godišnje konferencije “Inter-Faith Kosova” na kojoj se vjerski poglavari, akademici, političari, naučnici, a među njima i mnogobrojni bivši lideri država i laureati Nobelove nagrade za mir, sastaju i razgovaraju o produbljenju dijaloga među vjerama u čitavom svijetu.  Thaci je obavijestio Papu Franju i o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje. „Cilj je da zaključimo poglavlje sukoba i da otvorimo poglavlje saradnje“, naveo je on

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj