(VIDEO) NEVIĐENA BRUTALNOST: Povrijeđena 761 osoba, Rahoj tvrdi da danas nije bilo referenduma o nezavisnosti Katalonije

Španski premijer Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) kazao je da u Kataloniji danas nije bilo referenduma o nezavisnosti, prenosi Reuters.

– Naš zakon prava je i dalje na snazi. Oduvijek sam vjerovao da je moja obaveza čuvati zakon i potruditi se da se on poštuje. Velika većina Katalonaca odbila je učestvovati u izazovu otcjepljenja. To je neupitno. Većina Katalonaca dokazala je da poštuje zakon. Kroz historiju Španci su uvijek uspijevali nadzići najteže razlike i teškoće. Primjer smo cijelom svijetu – poručio je Rahoj u obraćanju naciji.

Katalonske vlasti saopćile su da je 761 osoba povrijeđena u današnjim sukobima građana i policije. Veći incidenti zabilježeni su u Barseloni kada su građani pokušali da spriječe policiju da uđe u jednu zgradu gdje je glasano. Birališta su zatvorena u 20h.

Vođa britanskih laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) pozvao je britansku premijerku Terezu Mej (Theresa May) da razgovara sa španskim premijerom i pokuša zaustaviti policijsko nasilje.

Španska i katalonska policija objavile su detaljnije podatke o zatvorenim biralištima:

– Španska nacionalna policija zatvorila je ukupno 46 birališta;

– Civilna garda zatvorila je još 46 birališta;

– Katalonska policija, Mossos, saopćila je da je zatvorila 244 birališta.

Katalonska vlada je kazala da je za danas pripremljeno 2.000 birališta, te to znači da je velika većina birališta ostala otvorenima.

Španska policija tukla i katalonske vatrogasce

Katalonski vatrogasci pokušali su da stanu u odbranu građana koje španska policija bjesomučno tuče u pokušaju da ih spriječi da glasaju na referendumu o nezavisnosti te pokrajine. Mediji iz Katalonije objavili su video na kojem se vidi kako katalonski vatrogasci štite građane, ali se ni oni nisu dobro proveli.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj