KATALONIJA JE IZBORILA PRAVO NA NEZAVISNOST: Carles Puigdemont proglasio pobjedu

Građani su se izborili za pravo da budemo nezavisna država u formi republike“, kazao je Puigdemont.  Birališta su zatvorena u 20 sati, a prema informacijama katalonskog ministarstva zdravstva, u policijskom nasilju povrijeđene su 844 osobe.

Premijer Španije Mariano Rajoy je uoči objavljivanja rezultata referenduma na konferenciji za medije kazao da u Kataloniji danas nije bio održan referendum te da veliki broj građana nije glasao jer je poštovao zakon. “Referendum je strategija regionalnih vlasti protiv legalnosti i demokratske harmonije. To je put koji nigdje ne vodi“, kazao je Rajoy.

Referendum u Kataloniji obilježilo je nasilje policije koja je silom pokušala spriječiti Katalonce da glasaju policija je koristeći gumene metke i pendreke. Regionalna vlada je objavila da je policija zatvorila 319 glasačkih mjesta. Katalonska vlada planirala je glasanje na 2.300 biračkih mjesta ali ostalo je nepoznato koliko ih je bilo otvoreno.

Brojni evropski zvaničnici osudili su nasilje u Kataloniji. Nekoliko španskih političara iz redova lijevog centra zahtijevali su da premijer podnese ostavku. Gradonačelnica Barcelone Ada Colau je kazala da je Rajoy, inače lider vladajuće konzervativne Narodne partije (PP), prešao sve “crvene linije”.

“On je kukavica koji ne ispunjava svoje državne obaveze i zbog toga mora da podnese ostavku”, kazala je gradonačelnica Barcelone.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj