NISU U PITANJU SAMO IRAK I SUSJEDI! Pokret otpora: Glasanje Kurda prvi korak ka unutrašnjim ratovima i podjeli Bliskog istoka

Libanski  pokret otpora Hezbollah upozorio je danas da je glasanje iračkih Kurda za nezavisnost “prvi korak ka podjeli Bliskog istoka” i da bi to moglo da dovede do “unutrašnjih ratova”.

– To će otvoriti vrata podjeli, podjeli, podjeli- rekao je lider Hezbollaha Sajed Hasan Nasrallah, prenosi Rojters. Čelnik ove grupe koju podržava Iran upozorio je da događaji na sjeveru Iraka, gdje su Kurdi ranije ove nedjelje velikom većinom glasali za nezavisnost, predstavljaju prijetnju po celokupan region, a ne samo po Irak i susjedne države sa kurdskim stanovništvom.

– Podjela znači uvođenje regiona u unutrašnje ratove čiji su kraj i vremenski okvir poznati samo Bogu– istakao je Nasrallah.

Referendum je dio američko-izraelskog plana

On je naveo i da je neprijatelj Hezbollaha, Izrael, pružio podršku kurdskoj državnosti, a referendum iračkih Kurda opisao je kao dio američko-izraelskog plana da se taj region rasparča.

Britanska agencija napominje da su se SAD suprotstavile glasanju iračkih Kurda, zajedno sa glavnim evropskim državama i susjednom Turskom i Iranom, dok se i vlada Sirije, gde su kurdske grupe uspostavile autonomne regione, takođe usprotivila tom referendumu.

DAIŠ-u je došao kraj

Nasrallah se obratio pristalicama uoči Ašure, dana kada muslimani obilježavaju sjećanje na ubistvo unuka Poslanika Muhameda a.s., Imama Huseina a.s, na Kerbeli 680 godine nove ere.

Hezbollah, politički i vojni pokret, značajan je igrač u sirijskom sukobu, gdje je rasporedio hiljade boraca kao podršku predsjedniku Bašaru al-Asadu, a pripadnici tog pokreta trenutno se bore zajedno sa drugim milicijama koje podržavaju Iran i sirijska vojska protiv DAIŠ-a na istoku Sirije, navodi Rojters.

Nasrallah je također rekao i da je Islamskoj državi došao kraj i da je to samo “pitanje vremena u Iraku i Siriji”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj