NORDIJSKI POKRET OTPORA: Protest desničara u Švedskoj, uhapšeno 50 osoba

Švedska policija saopštila je danas da je tokom demonstracija pristalica pokreta krajnje desnice “Nordijski pokret otpora” /NMT/ u Geteborgu povrijeđen policajac i još nekoliko osoba, a da je uhapšeno najmanje 50 lica.

Protest desničara u Švedskoj, uhapšeno 50 lica

U maršu desničara učestvovalo je oko 600 ljudi. Nekolicina je nosila šljemove i štitnike za glavu, a drugi su nosili zeleno-bijele zastave pokreta.  Pokret je prvobitno tražio da ruta marša bude pored sinagoge, ali je sud intervenisao i skratio putanju na manje od kilometar.

Održavanje mitinga takođe je skraćeno kako bi se izbjegli sukobi jer se u neposrednoj blizi igra i fudbalska utakmica.  Neistomišljenici desničara bacali su petarde i u nekoliko navrata su pokušali da probiju policijski kordon kako bi se sukobili sa članovima NMR.  Nekoliko osoba je uhapšeno zbog remećenja javnog reda i mira.

“Na nas su bacali kamenice, boce i šipke”, rekao je portparol policije Hans Lipens.  Dvadesetak osoba, uglavnom Danaca i Nijemaca, zaustavljeno je po dolasku u Švedsku radi učešća u demonstracijama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj